Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιαν-2022 10:54

  Villeroy (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός πλησιάζει τα υψηλά του

  Villeroy (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός πλησιάζει τα υψηλά του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ράλι του πληθωρισμού που αιφνιδίασε τους φορείς χάραξης πολιτικής τους τελευταίους μήνες είναι κοντά στην κορυφή του, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Η δημοσίευση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στη Γαλλία τον Δεκέμβριο δείχνει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης και η ΕΚΤ περιμένει οι ανοδικές πιέσεις να υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του 2022, αναφέρει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας σε δήλωση του για το νέο έτος.  

  "Ο πληθωρισμός είναι κοντά στο να κορυφωθεί στη χώρα μας και στην Ευρωζώνη", αναφέρει ο Villeroy. "Αν και παραμένουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί, θεωρούμε ότι οι δυσκολίες στις αλυσίδες τροφοδοσίας και οι ενεργειακές πιέσεις θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσουν μέσα στον χρόνο".

  Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε εξάλλου την πρόβλεψη του για ένα "νέο καθεστώς στον πληθωρισμό" στο πλαίσιο του οποίου η αύξηση των τιμών θα είναι πιο κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πριν την πανδημία. Με βάση αυτό, η νομισματική πολιτική αναμένεται να "ομαλοποιηθεί σταδιακά", σημειώνει. 

  Παράλληλα, ο Villeroy εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τους κινδύνους από τη μετάλλαξη όμικρον, σημειώνοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι "σχετικά περιορισμός". 

  "Έχουμε μάθει τα τελευταία δύο χρόνια ότι κάθε κύμα της Covid, όσο σοβαρό και να είναι, έχει φθίνουσες επιπτώσεις", επισημαίνει. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ