Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιαν-2022 07:48

  Τι γίνεται με τις αυξήσεις της IKEA στην Ελλάδα και στον κόσμο

  ΙΚΕΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  H αναφορά της IKEA για αυξήσεις παγκοσμίως στα επίπεδα του 9%, έρχεται σε συνέχεια των αξιοσημείωτων αυξήσεων στα μεταφορικά και στο κόστος των πρώτων υλών, με τη μεγαλύτερη αλυσίδα επίπλων στον κόσμο να επιδιώκει να απορροφήσει τους κραδασμούς που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στόχος μάλιστα της IKEA μέσα από τη συγκεκριμένη αναφορά για αυξήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να απορροφήσει το κόστος μεταφοράς και πρώτων υλών που επιβαρύνει την Ingka Group, η οποία κατέχει και λειτουργεί τα περισσότερα καταστήματα IKEA παγκοσμίως. 

  Αυξήσεις σε συγκεκριμένους κωδικούς και όχι οριζόντια

  Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι εν μέρει διαφορετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα περάσουν αυξήσεις και στα καταστήματα της IKEA που βρίσκονται στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Φουρλή λειτουργεί ως master franchisee μέσω της Inter IKEA Systems BV, η οποία είναι o franchisor και ιδιοκτήτης του concept και της μάρκας ΙΚΕΑ παγκοσμίως. Στο επίκεντρο της ευθύνης της Inter IKEA είναι και η ανάπτυξη του σήματος σε νέες αγορές καθώς και η συνεργασία με τους εκάστοτε δικαιοδόχους σε κάθε αγορά του κόσμου. Ένας από αυτούς είναι και ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος λειτουργεί ως master franchisee σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Αναφορικά με το πώς διαμορφώνεται το τοπίο των αυξήσεων στην ελληνική αγορά, πηγές κοντά στον όμιλο Φουρλή αναφέρουν στο Capital.gr ότι στη χώρα μας οι αυξήσεις δεν υπερβαίνουν σε ποσοστό το 5%. Πρόκειται για ένα ποσοστό, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβληθεί στο σύνολο του κωδικολογίου, αλλά όπως επισημαίνουν σε κάποιους επιλεγμένους κωδικούς και όχι οριζόντια στο σύνολο του τιμοκαταλόγου. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι το ποσοστό της αύξησης στις τιμές θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από το προαναφερόμενο, ωστόσο ένα μέρος του αυξημένου κόστους απορροφάται από την Inter IKEA και ένα μέρος από την Housemarket Α.Ε. που υπάγεται στον όμιλο Φουρλή και διαχειρίζεται το εμπορικό σήμα της εταιρείας επίπλων σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η αύξηση τιμών σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.

  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις που δεν έχουν περάσει ακόμη στο δίκτυο καταστημάτων IKEA στη χώρα μας, αλλά είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, ωθούνται από το αυξημένο κόστος στα μεταφορικά, στην ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα αποδίδουν μέρος των πιέσεων που υφίσταται η αλυσίδα επίπλων και στον πληθωρισμό των ενοικίων. Επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι το ποσοστό του 5% που θα περάσει η ΙΚΕΑ στις τιμές της θα βρεθεί χαμηλότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αγοράς, ο οποίος όπως τονίζουν κινείται σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό. Ας σημειωθεί ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς η IKEA δεν είχε προβεί σε αυξήσεις τιμοκαταλόγων μέχρι στιγμής και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που λόγω των συνθηκών που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία θα πράξει στο εξής. 

  Να σημειωθεί επίσης ότι η IKEA, όπως αναφέρθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου καταστήματος στο The Mall Athens από τον πρόεδρο του ομίλου Φουρλή, Βασίλη Φουρλή, παρουσίαζε ελλείψεις κωδικών σε ποσοστό που άγγιζε το 14% της συνολικής γκάμας προϊόντων σε συνέχεια των ελλείψεων πρώτες ύλες, της αυξημένης ζήτησης και των διαδοχικών απεργιών στο λιμάνι του Πειραιά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ