Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιαν-2022 20:21

  Kashkari (Fed): "Βλέπει" δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2022

  Kashkari (Fed): "Βλέπει" δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Minneapolis Fed, Neel Kashkari παραδέχτηκε σήμερα ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε και διήρκεσε περισσότερο απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

  Σε αυτό το πλαίσιο ο αξιωματούχος ανέφερε ότι περιμένει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της δύο φορές φέτος για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, εγκαταλείποντας την προηγούμενη θέση του ότι τα επιτόκια μπορούν να παραμείνουν στα ιστορικά τους χαμηλά μέχρι τουλάχιστον το 2024.

  Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, εμφάνισε ετήσια άνοδο 5,7% το Νοέμβριο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1982 και πολύ παραπάνω από τον επίσημο στόχο του 2%. 

  Με δεδομένη τη νέα πραγματικότητα του επίμονου πληθωρισμού, ο Kashkari δήλωσε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δύο διαφορετικά μονοπάτια τα οποία εμφανίζουν και τα δύο κινδύνους. 

  Ο ένας κίνδυνος είναι ο υψηλός πληθωρισμός να οδηγήσει τους καταναλωτές να περιμένουν ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα ανοδικά σπιράλ, κάτι που μπορεί να πλήξει την οικονομία, όπως προειδοποίησε ο Kashkari.

  "Κανένας από τους συναδέλφους μου στην Federal Reserve δεν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο”, δήλωσε. Σε γενικές γραμμές, αν και δεν το ανέφερε, κάτι τέτοιο θα σήμαινε υψηλότερα επιτόκια. 

  Από την άλλη πλευρά, η κρίση της COVID-19 θα μπορούσε να υποχωρήσει οδηγώντας την οικονομία και πάλι να παγιδευτεί σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, πρόσθεσε ο Kashkari.

  Ο αδύναμος πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει την οικονομία να φλερτάρει συνεχώς με την ύφεση, περιορίζοντας την ικανότητα της Fed να ενισχύει την ανάπτυξη. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να καθυστερήσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. 

  "Θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα να πλοηγηθούμε μέσα από αυτά τα δύο πολύ διαφορετικά σενάρια”, σημείωσε ο Kashkari. 

  "Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις τους επόμενους έξι μήνες, το επόμενο έτος, τόσο στην πλευρά της ζήτησης όσο και στην πλευρά της προσφοράς για να καθορίσουμε την σωστή πορεία για την αμερικανική οικονομία”, ανέφερε. 

  Ο Kashkari επισήμανε ότι οι παράγοντες στην πλευρά της ζήτησης που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις αναφέρουν πως οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το 2023.

  Οι επενδυτές βλέπουν πάνω από 50% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια της τον Μάρτιο. Αυτή θα είναι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018. Υπάρχουν και κάποιες εκτιμήσεις ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα είναι κατά 50 μονάδες βάσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ