Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Ιαν-2022 17:01

  Gazprom: Αύξησε τις εξαγωγές αερίου το 2021- Δεν έφτασε τα επίπεδα προ πανδημίας

  135996142
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:29

  Η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές της προς τους κύριους αγοραστές της, την Ευρώπη, την Τουρκία και την Κίνα πέρυσι, ωστόσο οι ροές παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα της προ κορονοϊού περίοδο, καθώς ο παραγωγός περιόρισε τις παραδόσεις προς την ΕΕ στο σύνολό της εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης της ηπείρου εδώ και δεκαετίες.

  Η Gazprom παρέδωσε 185,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στους κύριους πελάτες της στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Κίνας και της Ευρώπης, εξαιρουμένων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ σε δήλωσή του την Κυριακή. Αυτό είναι 3,2% πάνω από τα επίπεδα του 2020, αλλά χαμηλότερο από το 2018 και το 2019, που ήταν περίπου 200 δισ. κυβικά μέτρα. 

  Οι παραδόσεις προς την Ευρώπη και την Τουρκία ήταν περίπου 177 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg News και της BCS Global Markets που βασίζονται στα στοιχεία της Gazprom. Το νούμερο αυτό υπολείπεται των προβλέψεων της Gazprom για εξαγωγές προς την Ευρώπη και την Τουρκία ύψους έως και 183 δισ. κυβικών μέτρων. Πρόκειται για μια πρόβλεψη στην οποία η εταιρεία επέμενε από την άνοιξη και την οποία διατήρησε ως τα τέλη Οκτωβρίου, ακόμη και όταν η Ευρώπη ζητούσε περισσότερες προμήθειες.

  Πηγή: Bloomberg

  Οι εξαγωγές της Gazprom έχουν ελεγχθεί στενά, καθώς οι περιορισμένες προμήθειες στην Ευρώπη έστειλαν τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ. Με τον χειμώνα να έχει μπει και τα αποθέματα της περιοχής να είναι επικίνδυνα χαμηλά, η ρωσική εταιρεία στέλνει μόνο τόσο φυσικό αέριο στους πελάτες της ΕΕ όσο υποχρεούται βάσει των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, και εδώ και μήνες δεν έχει προσφέρει φορτία spot.

  Δεν είναι σαφές γιατί η Gazprom ήταν απρόθυμη να προσφέρει spot φορτία στην Ευρώπη. Ενώ η εταιρεία έχει επισημάνει την πτώση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των περιφερειακών τιμών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ο Ρώσος παραγωγός τα παρακρατεί σκόπιμα για να επιταχύνει τις εγκρίσεις για τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2.

  Η Gazprom παρουσιάζει αναλυτικά τα στοιχεία των εξαγωγών ανά χώρα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση των ροών του 2021 προς τις επιμέρους αγορές.

  Ωστόσο, ο Μίλερ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αύξηση των παραδόσεων αφορά τους τρεις κορυφαίους Ευρωπαίους πελάτες της, τη Γερμανία, την Τουρκία και την Ιταλία. Οι ροές προς την Κίνα υπερέβησαν τις συμβατικές υποχρεώσεις της Gazprom καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με τον Μίλερ. 

  Αύξηση της παραγωγής

  Η παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom για το 2021 έφτασε τα 514,8 δισ. κυβικά μέτρα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Η ημερήσια παραγωγή του Δεκεμβρίου ήταν κατά μέσο όρο 1,523 δισ. κυβικά μέτρα, η υψηλότερη από το 2013 για τον συγκεκριμένο μήνα.

  Με τις ρωσικές εξαγωγές από αγωγούς προς τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να έχουν περιοριστεί τον Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον φυσικού αερίου παρέμεινε στο εσωτερικό της χώρας, καθώς τις τελευταίες ημέρες του έτους επικράτησαν ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες.

  gas πινακας
  Πηγή: Bloomberg

  Καθώς οι θερμοκρασίες έπεφταν, οι παραδόσεις σε εγχώριους πελάτες στα τέλη Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατακόρυφα σε 1,656 δισ. κυβικά μέτρα ημερησίως δήλωσε η Gazprom, υψηλότερα από τα μέσα ημερήσια επίπεδα παραγωγής της για τον Δεκέμβριο. Για την κάλυψη της ζήτησης, η εταιρεία δήλωσε ότι οι αποσύρσεις από τις τοπικές υπόγειες αποθήκες έφτασαν σε υψηλό πενταετίας.

  Η Ρωσία έχει την πολυτέλεια να αντλεί ποσότητες ρεκόρ από τα αποθέματά της, καθώς η Gazprom γέμισε τις εγχώριες αποθήκες με ιστορικά υψηλές ποσότητες φυσικού αερίου 72,6 δισ. κυβικών μέτρων μέχρι τον Νοέμβριο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ