Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Ιαν-2022 12:43

  Bank of Israel: Δεν αναμένεται να αυξήσει επιτόκια τη Δευτέρα - Πιθανή η άνοδος του επόμενους μήνες

  Bank of Israel: Δεν αναμένεται να αυξήσει επιτόκια τη Δευτέρα - Πιθανή η άνοδος του επόμενους μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τράπεζα του Ισραήλ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, τη 14η κατά σειρά αντίστοιχη απόφασή της, αν και οι αναλυτές αναμένουν έναν "γερακίσιο" (hawkish) τόνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες, καθώς αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με το Reuters.

  Και οι 12 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής (MPC) της κεντρικής τράπεζας θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1%, με την απόφαση να ανακοινώνεται αύριο Δευτέρα.

  Ενώ άλλες χώρες έχουν αντιμετωπίσει αύξηση του πληθωρισμού, το Ισραήλ δεν έχει αντιμετωπίσει ανάλογη εικόνα, κυρίως λόγω του ισχυρού σεκέλ που έχει κινηθεί σε υψηλό 26 ετών έναντι του δολαρίου και έχει κρατήσει χαμηλά τις τιμές των εισαγωγών. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο, εντός του επίσημου στόχου 1-3%.

  Τον περασμένο μήνα, ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Amir Yaron δήλωσε στο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

  Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν αναπόφευκτη την αύξηση του πληθωρισμού, ιδίως με τη σύσφιξη της αγοράς εργασίας στην οποία η ευρύτερη μέτρηση του ποσοστού ανεργίας έχει μειωθεί στο 6,5%.

  "Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να γίνουν επίμονες και να απαιτήσουν περισσότερες αυξήσεις", αναφέρουν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της BofA Securities, προβλέποντας ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν από το δεύτερο τρίμηνο και θα κλείσουν το 2022 στο 1%.

  Και οι έξι φορείς καθορισμού των επιτοκίων είχαν ψηφίσει να διατηρήσουν το επιτόκιο αναφοράς στο 0,1%, αφότου στην προηγούμενη συνεδρίασή τους στις 22 Νοεμβρίου ενώ ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής είχε ψηφίσει υπέρ της αύξησης του επιτοκίου στο 0,25% στις 7 Οκτωβρίου. 

  Η οικονομία του Ισραήλ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της τράπεζας τον Οκτώβριο, αναμενόταν να αναπτυχθεί κατά 7% το 2021 και προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 5,5% φέτος.

  Κατά την απόφαση της Δευτέρας, η τράπεζα θα εκδώσει επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις και ο Yaron θα δώσει την τριμηνιαία συνέντευξη Τύπου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ