Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Ιαν-2022 10:01

  Γερμανία: Πώς η πανδημία αύξησε τον πλούτο των νοικοκυριών

  Γερμανία: Πώς η πανδημία αύξησε τον πλούτο των νοικοκυριών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον περασμένο χρόνο, πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία συνέχισαν να αυξάνουν τον πλούτο τους, σύμφωνα με τον Spiegel.

  Συνολικά, τα ιδιωτικά νοικοκυριά είναι τόσο πλούσια όσο ποτέ άλλοτε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τηςDZ Bank.

  Αντίστοιχα, τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 7%, φτάνοντας στην αξία ρεκόρ των σχεδόν 7,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ το περασμένο έτος, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.


  Επίσημα στοιχεία από την Bundesbank αναμένονται την Άνοιξη. Αυτές οι αξιολογήσεις λαμβάνουν υπόψη μετρητά και τραπεζικές καταθέσεις, τίτλους όπως μετοχές και κεφάλαια και απαιτήσεις έναντι ασφαλιστικών εταιρειών. Ούτε η DZ Bank ούτε η Bundesbank παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων.

  "Η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από τη συσσώρευση πλούτου ήταν οι αποταμιεύσεις, αν και ήταν ελαφρώς χαμηλότερες, αλλά και πάλι εξαιρετικά υψηλές σε ιστορική σύγκριση", εξήγησε ο οικονομολόγος της DZ bank Michael Stappel, σύμφωνα με τον Spiegel.

  Η DZ Bank είναι η κεντρική τράπεζα των Volks- και Raiffeisenbanken. Ο Stappel υποθέτει ότι το ποσοστό αποταμίευσης το 2021 ήταν και πάλι συγκριτικά υψηλό πάνω από 15%. Για κάθε 100 ευρώ διαθέσιμου εισοδήματος, τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα έβαζαν "στην άκρη” το πολύ 15 ευρώ.


  Κατά το έτος κρίσης 2020, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο ρεκόρ 16,1%. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τη βραχυχρόνια εργασία ή την ανεργία ως αποτέλεσμα της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι είχαν καθυστερήσει τις αγορές τους, ακυρώθηκαν επίσης ταξίδια και τα προσωρινά κλεισίματα σε καταστήματα λιανικής επιβράδυναν την κατανάλωση.

  Μόλις το καλοκαίρι του 2021, η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό και η ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, μειώθηκε και πάλι αισθητά το ποσοστό ιδιωτικής αποταμίευσης.

  Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, έπεσε στο 10,7% το τρίτο τρίμηνο και έτσι έφτασε κοντά στο επίπεδο της εποχής πριν από την πανδημία.

  "Ωστόσο, η απόλαυση κατανάλωσης των ιδιωτικών νοικοκυριών επιδεινώθηκε και πάλι το φθινόπωρο όταν το τέταρτο κύμα κορωνοϊού ξεκίνησε με πλήρη ισχύ και η νέα παραλλαγή Omikron που εμφανίστηκε προκάλεσε αβεβαιότητα", περιγράφει ο Stappel στην ανάλυσή του.

  Πολλά νοικοκυριά απλώς σταθμεύουν χρήματα στον τρεχούμενο λογαριασμό τους τέτοιες στιγμές. Επειδή τόσο συχνά μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς τόκους - ή στη χειρότερη περίπτωση ακόμη και με τόκους πρόστιμο - βρίσκονται στην τράπεζα, οι αποταμιευτές που απέχουν περισσότερο από τον κίνδυνο στη Γερμανία τολμούν όλο και περισσότερο να πάνε στο χρηματιστήριο.

  "Καθώς η περίοδος των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων αυξήθηκε και δεν υπήρχε προοπτική αξιοσημείωτης αύξησης των επιτοκίων σύντομα, όλο και περισσότεροι πολίτες αντέδρασαν με προσαρμοσμένη επενδυτική συμπεριφορά", συνοψίζει η ανάλυση της DZ Bank. "Πολλοί ήταν νέοι στον κλάδο των κινητών αξιών - ειδικά οι νέοι επενδυτές." Για παράδειγμα, την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ο αριθμός των λογαριασμών τίτλων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 3,9 εκατομμύρια σε 27,1 εκατομμύρια.

  Σύμφωνα με τον σύνδεσμο BVI, το 2021 ήταν πιθανό να είναι η καλύτερη χρονιά πωλήσεων στην ιστορία του για τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων στη Γερμανία: 167,9 δισεκατομμύρια ευρώ εισέρευσαν σε κεφάλαια μόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

  Την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ του 2015, ήταν 186,6 δισ. ευρώ σε δώδεκα μήνες.

  Τα κέρδη των τιμών στα χρηματιστήρια αύξησαν την αξία των μετοχών, των κεφαλαίων και των πιστοποιητικών - και συνεπώς, συνολικά, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών νοικοκυριών. Ο Stappel αναμένει ότι αυτό θα συμβεί και το νέο έτος: "Η αύξηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων θα είναι κάπως ασθενέστερη το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω του χαμηλότερου ποσοστού αποταμίευσης, αλλά η άνοδος θα πρέπει να υποστηρίξει την εξέλιξη των τιμών στα χρηματιστήρια και πάλι να οδηγήσει σε αυξήσεις της αξίας των ιδιωτικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ