Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Δεκ-2021 09:56

  Ρωσία: Το αέριο ρέει αντίστροφα για πέμπτη συνεχόμενη μέρα μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη

  Ρωσία: Το αέριο ρέει αντίστροφα για πέμπτη συνεχόμενη μέρα μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη που συνήθως στέλνει ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη λειτούργησε αντίστροφα για πέμπτη ημέρα το Σάββατο, στέλνοντας καύσιμα από τη Γερμανία στην Πολωνία, όπως έδειξαν τα στοιχεία του γερμανικού διαχειριστή δικτύου Gascade.

  Όπως αναφέρει το Reuters, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν σε τιμές ρεκόρ αυτή την εβδομάδα μετά την αλλαγή κατεύθυνσης του Γιαμάλ, αλλά υποχώρησαν την Παρασκευή.

  Η Ρωσία δήλωσε ότι η αντιστροφή της ροής δεν ήταν πολιτική κίνηση, αν και συμπίπτει με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η αντιστροφή οφειλόταν στην έλλειψη αιτημάτων από τους αγοραστές.

  Ο Πούτιν δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι η Ρωσία "παραγκωνίστηκε" από την Πολωνία στη διαχείριση του αγωγού.

  Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανο-πολωνικά σύνορα πήγαιναν ανατολικά στην Πολωνία με ωριαίο όγκο άνω των 1,1 εκατ. κιλοβατώρων (kWh/h) το Σάββατο και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

  Τα στοιχεία από τον σλοβακικό διαχειριστή του αγωγού Eustream έδειξαν ότι οι τα επίπεδα για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου το Σάββατο από την Ουκρανία προς τη Σλοβακία μέσω του συνοριακού σημείου Velke Kapusany ήταν 747.031 μεγαβατώρες (MWh), ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τις 739.843 MWh της Παρασκευής, αλλά κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

  Η πτώση αυτή εξισορροπήθηκε από τις υψηλότερες ροές από την Τσεχική Δημοκρατία προς τη Σλοβακία, πράγμα που σημαίνει ότι οι ροές από τη Σλοβακία προς τον αυστριακό κόμβο Baumgarten ήταν σταθερές σε σύγκριση με τα επίπεδα των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ