Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Δεκ-2021 19:50

  Γερμανία - Συμβούλιο Δεοντολογίας: "Ναι" στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Αυξάνονται στη Γερμανία οι φωνές υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό. Το Συμβούλιο Δεοντολογίας τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ - υπό προϋποθέσεις.

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και την ίδια ώρα οι Γερμανοί σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να προλάβουν να εμβολιαστούν πριν από την "επέλαση" της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, χθες μόνο έγιναν πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων οι 850.000 ήταν ενισχυτικές (booster).

  Tην ίδια ώρα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας (Deutscher Ethikrat), το οποίο έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε θέματα κοινωνικής, νομικής, ιατρικής και βιοηθικής φύσηςκαι το οποίο τάσσεται πλέον κατά πλειοψηφία υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό - δηλαδή όχι μόνο για τους εργαζομένoυς στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

  Το Συμβούλιο Δεοντολογίας είχε ήδη κάνει λόγο στο παρελθόν για "ηθική υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού". Πλέον πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα: Αν και υπάρχει πλήθος νομικών και ηθικών ζητημάτων γύρω από το γενικότερο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εντούτοις δεδομένης της σοβαρής κατάστασης της πανδημίας πρέπει να γίνει "στάθμιση" των ελευθεριών. Με πλειοψηφία 20 σε σύνολο 24 μελών, το Συμβούλιο έκρινε ότι συγκεκριμένα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού εξυπηρετεί ένα δικαιολογημένο, νόμιμο σκοπό και είναι μέτρο αναγκαίο και κατάλληλο για την προστασία του πληθυσμού από σοβαρές, μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας (πχ. υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, μακροχρόνιες βλάβες σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού ή κατάρρευση του συστήματος υγείας".

  "Δεν είναι άνευ ορίων η ατομική ελευθερία"

  Το Συμβούλιο Δεοντολογίας εκτιμά επίσης ότι ακόμη και η ατομική ελευθερία μπορεί να περιορίζεται εντός μιας αλληλέγγυας κοινωνίας, στην οποία πρέπει παράλληλα να προασπιστούν πολλές ελευθερίες, που ενίοτε προσκρούουν η μια στην άλλη. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και στην πλειοψηφούσα θέση του Συμβουλίου Δεοντολογίας, παρατηρούνται κάποιες διαφοροποιήσεις: Δεκατρία μέλη της υποστηρίζουν μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού για τον ενήλικο πληθυσμό, με εξαιρέσεις που σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Επτά μέλη της Επιτροπής θεωρούν επίσης ότι αρκεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο για ευπαθείς ομάδας, όπως τους ηλικιωμένους.

  Το Συμβούλιο Δεοντολογίας τονίζει επίσης ότι μια υποχρέωση εμβολιασμού θα πρέπει να συνοδεύεται από ελεύθερη επιλογή εμβολίου και προσωπικά ραντεβού εμβολιασμού. Επίσης προτείνει τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, όπως την κατάρτιση εθνικού μητρώου εμβολιασμών, συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης και στήριξη της έρευνας. Ξεκάθαρη είναι επίσης η απόρριψη του αναγκαστικού εμβολιασμού με χρήση βίας, ενώ το Συμβούλιο συνιστά επίσης οι πολιτικοί να μη χρησιμοποιούν θέσεις που επιτείνουν τον κοινωνικό διαχωρισμό.

  Τέλος, ολοένα περισσότεροι πολιτικοί τάσσονται επίσης υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Χαρακτηριστικά ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου, Xέντρικ Βιστ δήλωσε ότι η Γερμανία "δεν θα αποφύγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό". Kαι ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι ήταν λάθος ο αποκλεισμός του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας.   

  Δήμητρα Κυρανούδη (tagesschau.deDLF, ΒR)

  Πηγή: Deutsche Welle

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ