Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Δεκ-2021 12:13

  Σερβία: Αφαιρέθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα από τον υπουργό Οικονομικών

  105721240
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου αφαίρεσε τον τίτλο του Διδάκτορα από τον υπουργό Οικονομικών Σίνισα Μάλι κρίνοντας ότι η διδακτορική του διατριβή ήταν σε ένα μεγάλο μέρος της προϊόν λογοκλοπής. Η απόφαση της Συγκλήτου είναι οριστική και θέτει τέρμα σε μία διαδικασία ελέγχου της αυθεντικότητας της διατριβής του Σίνισα Μάλι που διήρκησε οχτώ χρόνια. Το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου έκρινε και στις 12 Δεκεμβρίου του 2019 προϊόν αντιγραφής το διδακτορικό του Σίνισα Μάλι ωστόσο ο υπουργός προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο το οποίο ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης από την Σύγκλητο.

  Ο Σίνισα Μάλι ανακηρύχθηκε Διδάκτορας το 2013 όταν επιτυχώς υπερασπίστηκε την διδακτορική του διατριβή στην Σχολή Οργανωτικών Επιστημών με θέμα: "Η δημιουργία υπεραξίας μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποιήσεων - θεωρητικές αντιλήψεις και εμπειρίες από την Σερβία".

  Ο Μάλι, όντας τότε δήμαρχος του Βελιγραδίου, δήλωνε σε συνεντεύξεις του, με αρκετή δόση υπεροψίας, ότι παρά τον φόρτο εργασίας στον Δήμο κατάφερε μέσα σε έξι μήνες να ολοκληρώσει την διδακτορική του διατριβή. Ο σερβικής καταγωγής καθηγητής της Ευρωπαϊκής Σχολής Διοίκησης στο Βισμπάντεν της Γερμανίας Ράσα Καραπάντζα δεν μπορούσε να κατανοήσει πως γίνεται ένας δήμαρχος πρωτεύουσας να ολοκληρώνει την διατριβή του σε έξι μήνες ενώ, σύμφωνα με τα πανεπιστημιακά δεδομένα παγκοσμίως, απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για την ολοκλήρωση διατριβής.

  Μελέτησε την εργασία του Σίνισα Μάλι και διαπίστωσε ότι είναι προϊόν αντιγραφής. "Πρόκειται για την χείριστη μορφή λογοκλοπής. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 33% της διατριβής είναι προϊόν αντιγραφής" κατήγγειλε δημόσια τον Ιούλιο του 2014 ο καθηγητής Ράσα Καραπάντζα παρουσιάζοντας και τις εργασίες απ όπου αντέγραψε ο υπουργός. Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές κινήθηκε η διαδικασία επανεξέτασης της αυθεντικότητας της διατριβής. Οι συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις ανέβαλαν την έκδοση απόφασης από την Σχολή Οργανωτικών Επιστημών μέχρι το 2019 που ανέλαβε την υπόθεση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και τελικά αφαίρεσε τον τίτλο του Διδάκτορα από τον υπουργό Οικονομικών Σίνισα Μάλι.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ