Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Δεκ-2021 15:34

  Γυναίκα υπουργό του, γνωστή για αντι-LGBT θέσεις, προτείνει ο Όρμπαν για πρόεδρο της Ουγγαρίας

  Γυναίκα υπουργό του, γνωστή για αντι-LGBT θέσεις, προτείνει ο Όρμπαν για πρόεδρο της Ουγγαρίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν πρότεινε για την θέση του επόμενου προέδρου της χώρας γυναίκα υπουργό της κυβέρνησής του, γνωστή για τις θέσεις της ενάντια στη διεύρυνση των δικαιωμάτων της κοινότητας LGTB, έναν χρόνο πριν τις αμφίρροπες - όπως προβλέπεται - βουλευτικές εκλογές στην κεντροευρωπαϊκή χώρα.

  Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης ανέφερε ότι θα προτείνει στο κοινοβούλιο της χώρας την εκλογή της νυν υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Καταλίν Νόβακ, ώστε να αντικαταστήσει, ως αρχηγός του κράτους, τον Γιάνος Άντερ, όταν λήξει η πενταετής θητεία του τελευταίου το 2022, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

  Οι αρμοδιότητες του προέδρου της Ουγγαρίας είναι κυρίως τελετουργικού χαρακτήρα και η εκλογή του γίνεται από τη Βουλή, στην οποία ο δεξιός συνασπισμός Fidesz - Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος διαθέτει πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων, με 133 εκ των 199 εδρών.

  Η επιλογή της Νόβακ για την Προεδρία της Ουγγαρίας υποδεικνύει τις βασικές γραμμές άμυνας του Όρμπαν στην προσπάθειά του να νικήσει, το 2022, τον ενιαίο συνασπισμό της αντιπολίτευσης και να εξασφαλίσει μια τέταρτη συναπτή θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας.

  Πέραν των πρωτόγνωρων προεκλογικών δαπανών, ο ηγέτης της Ουγγαρίας έχει επιδοθεί σε μία εκστρατεία υπέρ των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και σε μια συντηρητική "σταυροφορία" ενάντια στα δικαιώματα της κοινότητας LGBT, προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους πολιτικά συντηρητικών πολιτών.

  Η προτεινόμενη για την προεδρία της Ουγγαρίας κ. Νόβακ έχει πρωτοστατήσει στις παροχές προς τις παραδοσιακές οικογένειες και έχει καταφερθεί ενάντια στον μη παραδοσιακό ορισμό των φύλων, καθώς και στη δυνατότητα ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδιά.

  Στις αρμοδιότητες του προέδρου περιλαμβάνεται ο διορισμός πρωθυπουργού μετά τις βουλευτικε΄ς εκλογές, η κύρωσή ή η άσκηση βέτο στα νομοσχέδια τα οποία ψηφίζει το κοινοβούλιο και ο διορισμός του γενικού εισαγγελέα της χώρας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ