Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Δεκ-2021 18:47

  Οι αριθμοί αποδομούν τον Ερντογάν: Ο νέος κατώτατος μισθός της Τουρκίας μειώθηκε 45 δολ. σε τέσσερις μέρες

  25083623
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε χτες μετά διθυράμβων την αύξηση του κατώτατου μισθού της Τουρκίας, λίγη ώρα αφότου η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, κατ' εντολή του, ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14%, εκτοξεύοντας την ισοτιμία δολαρίου/λίρας, η οποία το απόγευμα της Δευτέρα ξεπέρασε το 18,4. Ο νέος κατώτατος μισθός της Τουρκίας των 4.250 λιρών δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους και την αντιπολίτευση εν μέσω της νομισματικής αιμορραγίας. 

  Η Τουρκία αύξησε τον κατώτατο μισθό της, για το 2022, κατά 50,44% στις 4.250 λίρες το μήνα για να αντιμετωπίσει το συναλλαγματικό κραχ και την άνοδο του πληθωρισμού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ερντογάν χτες. Όμως, ως απότοκος της πολιτκής χαμηλών επιτοκίων του, η αξία του κατώτατου μισθού σε δολάρια μειώθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες, από 275 δολάρια σε 265 δολάρια, σύμφωνα με την απώλεια αξίας της λίρας. Η καταστροφή της λίρας γίνεται πιο εμφανής αν κάποιος αναλογιστεί ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι, με τη λίρα να έχει αγγίξει το 18 έναντι του δολαρίου, ο κατώτατος μισθός που είχε εξαγγείλει ο Ερντογάν ανερχόταν σε 230 δολάρια! 

  Η αξία του υφισταμένου κατώτατου μισθού για το 2021 σε δολάρια -περίπου 2.825 λίρες μηνιαίως- έχει πέσει στα 175 δολάρια από 380 δολάρια στην αρχή του έτους λόγω της νομισματικής κρίσης, τη δεύτερη στην Τουρκία μέσα σε τέσσερα χρόνια.

  Ο Ερντογάν, ωστόσο, δεν δέχεται τον υπολογισμό της αξίας του κατώτατου μισθού σε δολάρια: "Το νόμισμά μας είναι γνωστό και είναι η λίρα και δεν θα αφήσουμε να το καταπιούν", είπε. "Η κατανόηση για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού σε δολάρια εξετάζοντας την προηγούμενη περίοδο δεν είναι τίποτα άλλο από την κατάχρηση της σχέσης εργοδότη και εργαζομένου", πρόσθεσε ο πρόεδρος. 

  Μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι είπε ότι η κυβέρνηση προστάτευσε όσους κερδίζουν τον κατώτατο μισθό από το να συνθλιβούν υπό τον πληθωρισμό: "Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πολύ υψηλότερη από τον πληθωρισμό", είπε ο Νεμπάτι στις 16 Δεκεμβρίου, αν και οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά ρεκόρ. 

  Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ενγκίν Αλτάι, είπε ότι ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είχε καθοριστεί στις 5.955 λίρες. Επί του παρόντος, ένας εργαζόμενος κατώτατου μισθού έχασε το 30% του εισοδήματός του σε αξία δολαρίου, είπε: "Αυτή η χώρα χρωστάει στους εργαζόμενους. Είναι αδύνατο για εμάς να είμαστε χαρούμενοι για αυτό το ποσό. Η πραγματικότητα είναι εκεί έξω", είπε ο Αλτάι. 

  Ο Μουσαβάτ Ντερβίσογλου, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του δεξιού Καλού Καλού (İYİ), είπε ότι ο μισθός θα έπρεπε να ήταν πάνω από 5.000 λίρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το όριο πείνας για μια τετραμελή οικογένεια είναι 3.194 λίρες και το όριο της φτώχειας είναι 10.396 λίρες

  "Δεν πρόκειται για έναν κατώτατο μισθό που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες", είπε. 

  Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) Σαρουχάν Ολούτς είπε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αποδέχτηκε έμμεσα ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι 50%. Εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την απόλυση εργαζομένων από τους εργοδότες λόγω της αύξησης των τιμών: "Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Οι εργοδότες θα πρέπει να εμποδίζονται από το να το κάνουν", είπε ο Ολούτς. 

  Ο συμπρόεδρος του HDP, Μιχτάτ Σαντζάρ σχολίασε επίσης: "Ο νέος κατώτατος μισθός, που παρουσιάζεται ως ευλογία, δεν θα είναι φάρμακο για τους εργαζόμενους. Αυτή η αύξηση δεν αρκεί για μια ζωή αντάξια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι άμεση ανάγκη να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στις 6.000 λίρες, να απαγορευθούν οι απολύσεις και να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή απώλειας εισοδήματος.

  Η Συνομοσπονδία Επαναστατικών Εμπορικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DİSK), εν τω μεταξύ, κάλεσε όσους καυχιούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού να ζήσουν μαζί με τα μέλη της για ένα μήνα: "Είναι αδύνατο να τα βγάλεις πέρα ​​με αυτόν τον κατώτατο μισθό!". είπε η DİSK. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ