Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 20-Δεκ-2021 13:30

    Ολλανδία: Υψηλός μέχρι και το 2023 αναμένεται ο πληθωρισμός

    Ολλανδία: Υψηλός μέχρι και το 2023 αναμένεται ο πληθωρισμός
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία αναμένεται να παραμείνει υψηλός μέχρι το 2023 τουλάχιστον, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού οδηγεί στα ύψη τους μισθούς στη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας (DNB).

    Ο πληθωρισμός στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% το 2022 και 2,9% το 2023, μετά από την αύξηση των ενεργειακών τιμών που οδήγησαν τις τιμές καταναλωτή στο εκτιμώμενο 2,7% αυτό το έτος.

    "Ο πληθωρισμός θα οδηγηθεί υψηλότερους από τους υψηλούς μισθούς, σε μια αγορά εργασίας που παραμένει σφιχτή”, ανέφερε η DNB.

    "Αλλά προς το παρόν, δεν βλέπουμε ανεπιθύμητα επίπεδα πληθωρισμού μισθών”, τόνισε η κεντρική τράπεζα, καθώς οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν 2,5% κατά μέσο όρο στα δύο επόμενα χρόνια.

    Η ολλανδική οικονομία έχει ανακάμψει πιο ισχυρά από τις περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης μετά την ύφεση του κορονοϊού, και η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει να αναπτυχθεί 4,5% το 2021 και 3,6% το 2022, προτού υποχωρήσει στο 1,7% το 2023.

    Η ισχυρή ανάκαμψη είναι επίσης ορατή στην αγορά εργασίας, όπου ο αριθμός των κενών θέσεων είναι υψηλότερος από τον αριθμό των ανέργων για μήνες, και η DNB  αναμένει ότι η ανεργία θα παραμείνει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

    Ωστόσο, οι προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν εάν η πανδημία συνεχίσει να περιορίζει την δραστηριότητα και στο επόμενο έτος.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ