Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Δεκ-2021 12:00

  ΕΕ: Το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για ιατρικά αντίμετρα

  162766144
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για νέο νόμο που θα διευκoλύνει την αγορά φαρμάκων, εμβολίων και πρώτων υλών, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και θα επέτρεπε την παρακολούθηση των εγκαταστάσεων παραγωγής, σε περίπτωση άλλης υγειονομικής κρίσης.

  Ο κανονισμός του Συμβουλίου θα δημιουργήσει ένα Συμβούλιο Υγειονομικής Κρίσης για το συντονισμό και την ολοκλήρωση δράσεων που σχετίζονται με ιατρικά αντίμετρα σε επίπεδο ΕΕ. Ο κανονισμός δημιουργεί μηχανισμούς παρακολούθησης και επιτρέπει την προμήθεια και αγορά αντιμέτρων. Ορίζει τον τρόπο ενεργοποίησης των εγκαταστάσεων FAB της ΕΕ (δίκτυο παραγωγικών ικανοτήτων για εμβόλια και παρασκευή φαρμάκων) καθώς και την έρευνα έκτακτης ανάγκης.

  Στο Συμβούλιο Υγειονομικής Κρίσης, το οποίο συντονίζει σε επίπεδο ΕΕ την παροχή και την πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα, θα προεδρεύουν από κοινού η Επιτροπή και το κράτος μέλος που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία. Τα κράτη μέλη αποφάσισαν επίσης ότι η Επιτροπή θα πρέπει να συμβουλευτεί το συμβούλιο πριν αναλάβει δράση.

  Όταν πρόκειται για αγορές ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών, τα κράτη μέλη μπορούν να αναθέσουν στην Επιτροπή να ενεργεί ως κεντρικός φορέας αγορών. Όταν η Επιτροπή προτίθεται να συνάψει σύμβαση, πρέπει να ενημερώσει τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Έχουν επίσης την ευκαιρία να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα σχέδια συμβάσεων - τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη η Επιτροπή.

  Με βάση τη σημερινή πολιτική συμφωνία, το τελικό κείμενο (έπειτα από τεχνικές προσαρμογές) θα υποβληθεί στο Συμβούλιο για έγκριση τους πρώτους μήνες του 2022.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ