Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Δεκ-2021 17:33

  Τράπεζα της Γαλλίας: Ανάπτυξη 6,7% το 2021 και 3,6% το επόμενο έτος

  Τράπεζα της Γαλλίας: Το εταιρικό χρέος θέτει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα μετριαστούν το 2022 μετά από μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη φέτος, ενώ η αγορά εργασίας θα αυξήσει τους μισθούς, προέβλεψε την Κυριακή η Τράπεζα της Γαλλίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

  Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 6,7% φέτος, ανέφερε η Τράπεζα της Γαλλίας στις τελευταίες μακροπρόθεσμες προοπτικές της, αναθεωρώντας προς τα πάνω την προηγούμενη πρόβλεψή της του 6,3%.

  Το μετα-πανδημικό μομέντουμ της γαλλικής οικονομίας θα μειωθεί το επόμενο έτος, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 3,6% και να υποχωρεί περαιτέρω στο 2,2% το 2023 και στο 1,4% το 2024, ανέφερε.

  Σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας ο πληθωρισμός, που οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές της ενέργειας, θα κορυφωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους σε ποσοστό περίπου 3,5% πριν επιστρέψει σε επίπεδα κάτω του 2% στο τέλος του 2022.

  Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,7% την περίοδο 2023-2024. Το ποσοστό αυτό είναι είναι πάνω από τον χαμηλό πληθωρισμό που παρατηρήθηκε τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας COVID και πιο κοντά στα ποσοστά που παρατηρήθηκαν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.

  Καθώς οι τρέχουσες δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού υποχωρούν, οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν το επόμενο έτος προτού επιστρέψουν στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους.

  Προβλέπει ακόμη πως οι τιμές των υπηρεσιών θα ανεβούν σταδιακά, φθάνοντας το 2,7% το 2024, καθώς μια πιο σφιχτή αγορά εργασίας θα ενισχύσει τους μισθούς των εργαζομένων, φέρνοντας ένα πληθωριστικό σενάριο παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε τα έτη 2002-2007, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

  Προέβλεψε ότι η ανεργία θα μειωθεί από 7,8% κατά μέσο όρο φέτος σε 7,7% μέχρι το τέλος του 2024. Εν τω μεταξύ, η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα φθάσει το 4% το επόμενο έτος πριν υποχωρήσει στο 3% στη συνέχεια, το οποίο θα εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ