Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Δεκ-2021 11:33

  Γιατί η πενθήμερη εργασία από το γραφείο μπορεί να αποτελεί παρελθόν

  Γιατί η πενθήμερη εργασία από το γραφείο μπορεί να αποτελεί παρελθόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πενθήμερη εργασία από το γραφείο ίσως αποτελεί παρελθόν σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ που πραγματοποιήθηκε σε εργαζόμενους σε 25 χώρες, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

  Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι διευθυντές διαπίστωσαν ότι η τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν θετική τόσο για την απόδοση ΄όσο και την ευημερία τους, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό του προσωπικού που εργάζεται από απόσταση τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.

   

  Πηγή: Bloomberg

  Μια ξεχωριστή μελέτη των ερευνητών του ΟΟΣΑ σχετικά με τις αγγελίες θέσεων εργασίας στον ιστότοπο Indeed διαπίστωσε ότι η σημαντική αύξηση της διαφημισμένης τηλεργασίας κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών του Covid αντιστράφηκε μόνο σε μικρό βαθμό όταν οι περιορισμοί αμβλύνθηκαν.

  "Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, ειδικά σε χώρες με υψηλά επίπεδα ψηφιακής ετοιμότητας", δήλωσαν οι ερευνητές.

   

  διάγραμμα
  Πηγή: Bloomberg

  Μια διαρκής στροφή προς την τηλεργασία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη δομή των οικονομιών, από την παραγωγικότητα έως τα δικαιώματα των εργαζομένων και την παροχή φροντίδας στα παιδιά.

  Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν την αξιόπιστη διαδικτυακή κάλυψη για τους εργαζόμενους, να θεσπίσουν κανονισμούς για να καταστήσουν δυνατή την τηλεργασία και να παράσχουν κατάρτιση για όσους κινδυνεύουν να μείνουν πίσω σε έναν κόσμο τηλεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των εργαζομένων σε μικρότερες εταιρείες.

  Τόνισαν ακόμη πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προστατεύονται από την υπερβολική εργασία από το σπίτι, η οποία μπορεί να βλάψει την παραγωγικότητά τους.

  Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, η ιδανική ποσότητα τηλεργασίας είναι δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να εξισορροπηθούν τα οφέλη, όπως οι λιγότερες μετακινήσεις και οι λιγότεροι περισπασμοί στο σπίτι, με το κόστος, όπως η μειωμένη επικοινωνία.

  "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την τηλεργασία θα επηρεάσει καθοριστικά την οργάνωση της εργασίας τα επόμενα χρόνια", δήλωσαν οι ερευνητές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ