Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Δεκ-2021 09:26

  Το 2022 κρίνονται όλα για τον αγωγό EastMed

  5453033
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε πορεία τελικών αποφάσεων μπαίνει το θέμα του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου, ένα έργο που από την αρχή βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων σε πολλά επίπεδα.

  Από την τελευταία τριμερή (Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας) στην Ιερουσαλήμ προκύπτουν σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την πορεία του EastMed και την τύχη του και κυρίως το ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

  Αυτό που προκύπτει από την τελευταία συζήτηση μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και των Πρωθυπουργών Ναφτάλι Μπένετ του Ισραήλ και Κυριάκου Μητσοτάκη της Ελλάδας, σε σχέση με τον αγωγό είναι: 

  - Εντός του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τεχνικής σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας. 

  - Τέλη του 2022 θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον αγωγό στη βάση των αποτελεσμάτων.

  - Εάν οι ενδείξεις είναι θετικές, τότε αρχές του 2023 θα αρχίσουν τα έργα κατασκευής, και αναμένεται ο αγωγός να τεθεί σε λειτουργία τέλη του 2025. 

  - Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν κριθεί πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί, τότε θα αναζητηθούν άλλες λύσεις. 

  Σε σχέση με τα ενεργειακά οι χώρες της περιοχές καταγράφουν με ικανοποίηση το ενδιαφέρον της Γαλλίας για να καταστεί πλήρες μέλος του Ενεργειακού Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Gas Forum). Μια εξέλιξη που σημαίνει πάρα πολλά, τόσο για το EMGF όσο και για τις χώρες της περιοχής. Εξίσου σημαντική εξέλιξη θεωρείται και το ενδιαφέρον από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Παγκόσμιας Τράπεζας να έχουν παρουσία στο EMGF ως παρατηρητές.

  Σημαντική εξέλιξη, που αφορά άμεσα την Κύπρο, είναι η πρόταση της Ιορδανίας για να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό κέντρο για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με έδρα την Κύπρο, απ’ όπου πτητικά μέσα θα μπορούν να διακινούνται προς τις χώρες της περιοχής.

  Πηγή: philenews

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ