Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Δεκ-2021 12:32

  ΟΗΕ: Φόβοι για "γενικευμένη βία" στην Αιθιοπία

  ΟΗΕ: Φόβοι για "γενικευμένη βία" στην Αιθιοπία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:00

  Όλες οι πλευρές στη σύγκρουση στη βόρεια περιφέρεια της Αιθιοπίας, η οποία βαθαίνει, διαπράττουν "σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων", ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και κάλεσαν τις πλευρές να μην συνεχίσουν τον πόλεμο, καθώς η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σ' ένα κλίμα "γενικευμένης βίας" με μείζονες συνέπειες για την περιοχή.

  Υπολογίζεται ότι 5.000 έως 7.000 άνθρωποι κρατούνται, περιλαμβανομένων 9 μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της "υπερβολικά ευρείας" κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, δήλωσε η Νάντα αλ-Νασίφ, Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

  "Εκφράζω επίσης τη λύπη μου για την αύξηση των λόγων μίσους και προτροπής στη βία από ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές, καθώς και από δημόσιες προσωπικότητες, που στοχεύουν ιδιαίτερα τους κατοίκους του Τιγκράι και τα μέλη της κοινότητας Ορόμο", δήλωσε σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.

  Κατά τη συνεδρίαση αυτή, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε στην αρχή της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου θα μελετήσουν την πρόταση για διορισμό ερευνητών που θα εξετάσουν ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του πολέμου.

  Μιλώντας κατά την έναρξη των συζητήσεων, η Νάντα αλ-Νασίφ δήλωσε πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ συνεχίζουν "να λαμβάνουν αξιόπιστες εκθέσεις για σοβαρές παραβιάσεις και προσβολές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττονται από όλα τα μέρη".

  "Έγκειται στο κράτος να αναλάβει την ευθύνη του, η οποία είναι να αρχίσει δίκαιες και ανεξάρτητες διαδικασίες για το σύνολο των παραβιάσεων που έχουν εντοπιστεί", δήλωσε η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι "ένας διεθνής μηχανισμός θα ήταν ένα σημαντικό συμπλήρωμα", αν δεν υπάρξουν "σημαντικές προσπάθειες" από τις αρχές για την κατανομή των ευθυνών.

  Ο πόλεμος ξέσπασε το Νοέμβριο 2020 αφού ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έστειλε το στρατό στο Τιγκράι για να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές, που ανήκαν στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), αψηφούσαν την εξουσία του και εκείνος τις κατηγορούσε ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις.

  Ο Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε τη νίκη τρεις εβδομάδες αργότερα, μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μέκελε. Όμως τον Ιούνιο το TPLF ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκιράι και συνέχισε την επίθεσή του στις γειτονικές περιφέρειες Αμχάρα και Άφαρ.

  Η Αντίς Αμπέμπα κατηγορεί τον ΟΗΕ για "νεοαποικιοκρατία"

  Η Αιθιοπία κατηγόρησε σήμερα για "νεοαποικιοκρατία" το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση για να ασχοληθεί με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην εμπόλεμη χώρα.

  "Η πολυμέρεια έγινε για άλλη μια φορά όμηρος μιας νεοαποικιοκρατικής νοοτροπίας. Η Αιθιοπία στοχοθετείται και κατηγορείται στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επειδή υπερασπίστηκε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, την ειρήνη και το μέλλον του λαού της", δήλωσε ο αιθίοπας πρεσβευτής Ζενέμπε Κεμπέντε στη διάρκεια των συζητήσεων.

  Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ερευνήσει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων

  Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα πρόταση για τη συγκρότηση μιας διεθνούς επιτροπής ειδικών η οποία θα συντάξει αναφορά για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από όλες τις πλευρές στον πόλεμο στην Αιθιοπία εδώ και ένα χρόνο.

  Υπέρ της πρότασης ψηφίσματος, που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τάχθηκαν 21 χώρες, 15 ψήφισαν κατά, περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας, ενώ καταγράφηκαν και 11 αποχές στο Σώμα αυτό που εδρεύει στη Γενεύη και αποτελείται από 47 μέλη.

  Η Αιθιοπία και η αφρικανική ομάδα χωρών είχαν καλέσει για την απόρριψή της, όμως αρκετές αφρικανικές χώρες, περιλαμβανομένης της Σενεγάλης και του Σουδάν, τήρησαν αποχή, όπως έδειξε η καταμέτρηση.

  Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ