Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Δεκ-2021 16:45

  ΗΠΑ: Σε χαμηλό έτους η επέκταση στη μεταποίηση, σύμφωνα με τον δείκτη PMI της IHS Markit

  ΗΠΑ: Ισχυρό ριμπάουντ του δείκτη Empire State τον Νοέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.01

  Η ανάπτυξη της μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σε χαμηλό ενός έτους τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, με τα στοιχεία ωστόσο να δείχθουν ότι η έλλειψη προσφοράς εργατικών χεριών και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού αρχίζουν να αμβλύνονται.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 57,8 στα μέσα Δεκεμβρίου, έναντι 58,3 τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη "πτήση" του δείκτη από τον Δεκέμβριο του 2020. Οποιαδήποτε τιμή άνω του 50 υποδηλώνει επέκταση. Ο μεταποιητικός τομέας αντιπροσωπεύει το 12% της οικονομίας. Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν τον μεταποιητικό PMI στο 58,5.

  Η μεταποίηση συνεχίζει να βρίσκεται ενώπιον ισχυρής ζήτησης για αγαθά και εξαιρετικά ισχνών αποθεμάτων στις επιχειρήσεις, με τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω πανδημίας να αποτελούν ακόμη "βαρίδι".

  Τα προβλήματα αυτά ωστόσο αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο.

  Οι ελλείψεις συνεχίζουν να επηρεάζουν ωστόσο τον ευρύτατο τομέα των υπηρεσιών, με τον δείκτη PMI υπηρεσιών να περιορίζεται τον Δεκέμβριο στο 57,5 από 58 τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι, σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, ανέμεναν τον δείκτη περί το 58,5. Ο τομέας αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της οικονομίας των ΗΠΑ.

  Ο δείκτης των τιμών εισροών στον κλάδο διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό (από το 2009 που τηρούνται στοιχεία), στις 77,4 μονάδες.

  Πρόκειται για πιθανό σημάδι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για ορισμένο διάστημα σε υψηλά επίπεδα.

  Ο σύνθετος δείκτης PMI, που αποτυπώνει τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα, υποχώρησε έτσι στις 56,9 μονάδες, έναντι 57,2 μονάδων τον Νοέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ