Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Δεκ-2021 12:07

  ΕΚΤ: Αναμένεται να επιβεβαιώσει λήξη του PEPP τον Μάρτιο, με το βλέμμα όμως στο APP

  ΕΚΤ: Αναμένεται να επιβεβαιώσει λήξη του PEPP τον Μάρτιο, με το βλέμμα όμως στο APP
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο της για την σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας, καθώς η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει πλέον ένα ράλι των τιμών του πληθωρισμού το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος. 

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, θα λήξει τον Μάρτιο του 2022, όπως έχει προγραμματιστεί. 

  Η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην αναμόρφωση του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) προκειμένου να εξομαλύνει τυχόν αναταράξεις από τη συρρίκνωση του PEPP, εκτιμούν οι αναλυτές. 

  Ωστόσο, η έλλειψη συμφωνίας στους κόλπους της ΕΚΤ για τους κινδύνους από τη νέα μετάλλαξη όμικρον στην ανάκαμψη, ενδεχομένως να καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων για το πώς θα κινηθεί η τράπεζα τους επόμενους μήνες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν καταλήξει εξάλλου σε μια κοινή ανάγνωση του πληθωρισμού, με την πρόεδρο Λαγκάρντ να επαναλαμβάνει τις προηγούμενες εκτιμήσεις της τράπεζας για παροδικό πληθωρισμό και άλλα στελέχη της τράπεζας, κυρίως από τις χώρες του Βορρά, να αμφισβητούν την εν λόγω αξιολόγηση. 

  Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, οι τελευταίος εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το 2023 και το 2024 τοποθετούν τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2%. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Λαγκάρντ κατά μιας επιθετικής απόσυρσης της νομισματικής στήριξης.

  Σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg οι αγορές στο PEPP αναμένεται να υποχωρήσουν στα 50 δισ. ευρώ το μήνα τον Φεβρουάριο από περίπου 68 δισ. υρώ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο. Οι αγορές στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος APP αναμένεται να διπλασιαστούν στα 40 δισ. ευρώ με έναρξη από τον Απρίλιο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ