Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Δεκ-2021 21:01

  Fed: Επιταχύνει το tapering - "Βλέπει" τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022

  Fed: Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αντέχουν μια σοβαρή ύφεση - Τι έδειξαν τα stress test για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Federal Reserve ψήφισε σήμερα να επιταχύνει τη μείωση στις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης, στα $30 δισ. τον μήνα, προκειμένου το πρόγραμμα να κλείσει μέχρι τον Μάρτιο, αντί για το αρχικό σχέδιο που ήταν για τον Ιούνιο του 2022, σηματοδοτώντας ότι ο στόχος της για τον πληθωρισμό επιτεύχθηκε.

  Η κεντρική τράπεζα έβαλε επίσης στο τραπέζι το ενδεχόμενο τριών αυξήσεων των επιτοκίων το επόμενο έτος, από μόλις μία που ήταν στις προηγούμενες προβλέψεις της τον Σεπτέμβριο. 

  Στις νέες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,6% το επόμενο έτος, ήτοι υψηλότερα από το 2,2% που ήταν η εκτίμησή της στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, με το ποσοστό της ανεργίας να μειώνεται στο 3,5%.

  Ως αποτέλεσμα, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά μέσο όρο προβλέπουν ότι το επιτόκιο αναφοράς της Fed θα πρέπει να αυξηθεί από το τρέχον σχεδόν μηδενικό επίπεδο του 0%-0,25%  στο 0,90% έως το τέλος του 2022, με τις αυξήσεις να συνεχίζονται το 2023 ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,6% και στη συνέχεια στο 2,1% το 2024, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει.

  Η Federal Reserve πρόσθεσε ακόμη ότι οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την πορεία της αγοράς εργασίας.

  "Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να διατηρηθούν" τα τρέχοντα σχεδόν μηδενικά επιτόκια έως ότου η αγορά εργασίας επιτύχει πλήρη απασχόληση, αναφέρει η Fed στην ανακοίνωσή της, η οποία άρχισε να προσδιορίζει πιο αναλυτικά την "ομαλοποίηση" της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μετά από σχεδόν δύο χρόνια έκτακτης στήριξης για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των δυσμενών επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

  Κατάσταση που συνεχίζεται, καθώς η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού εντείνει την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας.

  Ωστόσο, η Fed ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος αναμένεται να ανέλθει στο 4%, ήτοι η οικονομία θα τρέξει με ταχύτερο ρυθμό από το 3,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο.

  Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές αναμένουν, πάντως, και την προγραμματισμένη ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στις 9:30 ώρα Ελλάδος, όπου αναμένεται να διευκρινίσει ακόμη περισσότερο τη νέα δήλωση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Πάουελ: Από τα τέλη του 2022 η μείωση του πληθωρισμού - Αβεβαιότητα για την οικονομία η Όμικρον

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ