Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Δεκ-2021 21:00

  Κάτω από το 2% ο πληθωρισμός το 2023 και το 2024 στις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ

  Κάτω από το 2% ο πληθωρισμός το 2023 και το 2024 στις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% τόσο το 2023 όσο και το 2024, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης. 

  Αυτό αναμένεται να δώσει στην πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ "πολεμοφόδια" για να επιχειρηματολογήσει κατά της ταχείας αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει το Bloomberg. 

  Αν και η άνοδος των τιμών καταναλωτή το επόμενο έτος αναμένεται να ξεπεράσει το 2,2% που είχε προβλέψει η ΕΚΤ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, στη συνέχεια ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδύνει για τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων, αναφέρουν οι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται καθώς τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά. 

  Οι προβλέψεις, που φτάνουν πλέον για πρώτη φορά και το 2024, θα βρεθούν στο επίκεντρο της αξιολόγησης για την διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΚΤ στην εποχή μετά την πανδημία. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι επίσημες μέχρι να δημοσιευτούν την Πέμπτη, μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. 

  Η επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να είναι από τις σημαντικότερες στη θητεία της Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας το 2019. Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν τις αλλαγές στο τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) της τράπεζας και πώς θα επανεπενδύσουν το χρέος μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγορών λόγω της πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο.

  Η Λαγκάρντ στις δηλώσεις της πάντως επιμένει ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού, που έχει πλέον σκαρφαλώσει στο 4,9%, είναι μεταβατική. 

  Οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2023 το νωρίτερο, αν και οι αγορές χρήματος βλέπουν μια μικρή αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2022. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ