Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 13-Δεκ-2021 16:48

    Κυρώσεις από ΕΕ στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner Group

    Κυρώσεις από ΕΕ στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner Group
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τη Δευτέρα να επιβάλλουν κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner Group, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται ο ιστότοπος Daily Sabah.

    Οι κυρώσεις βάλουν οκτώ φυσικά πρόσωπα, την Wagner Group και άλλες τρεις συνδεδεμένες οντότητες, και περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και "πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν στις χώρες του μπλοκ.

    Επιπλέον, στο πλαίσιο των κυρώσεων οντότητες και φυσικά πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική συναλλαγή με τους βαλλόμενους. Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, δηλαδή από σήμερα Δευτέρα, μετά τη σχετική δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    Την προηγούμενη Παρασκευή, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο dpa ότι οι κυρώσεις είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της Wagner Group στη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία, αλλά και καταγγελιών ότι τα μέλη της έχουν προβεί σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Πρόσφατα, δε, η ΕΕ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο μέλη της Wagner να αναπτυχθούν στο Μάλι. Τα μέλη της ΕΕ απείλησαν να τερματίσουν την υποστήριξή τους προς τη χώρα που πλήττεται από κρίση εάν προχωρήσει σε σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει δραστηριοποιηθεί σε αποστολές στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Μάλι προκειμένου να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές ομάδες.

    Εξετάζονται κυρώσεις και σε βάρος της Ρωσίας για την Ουκρανία

    Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η Μόσχα συγκεντρώνει στα σύνορα με την γειτονική της χώρα στρατεύματα. 

    Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ των 27 σχετικά με την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Μόσχα έχει συγκεντρώσει μεταξύ 75.000 και 100.000 στρατιωτών στην περιοχή των συνόρων, γεγονός που εγείρει φόβους να επαναληφθεί μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε μέρος της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας και άρχισε να υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ