Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Δεκ-2021 11:00

  Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Οσμάν Καβάλα για αποφυλάκιση

  Osman-Kavala
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανώτατο δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη απέρριψε την έφεση των δικηγόρων του Osman Kavala (Οσμάν Καβάλα) καθώς ο φιλάνθρωπος ζήτησε την αποφυλάκισή του, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα BirGün, σύμφωνα με το ahval.gr.

  Το κατώτερο δικαστήριο είχε αποφασίσει υπέρ της συνέχισης της σύλληψης του Καβάλα στις 27 Νοεμβρίου, στην τελευταία ακρόαση της συνδυασμένης υπόθεσης κατά του δημοσιογράφου Can Dündar, του ζεύγους ηθοποιών Mehmet Ali και της Ayşe Pınar Alabora, πρώην αντιπροσώπου των Open Society Foundations Turkey Gökçe Tüylüoğlu, μυθιστοριογράφου Meltem Arıkan.

  Ο σύμβουλος του Κέντρου Ανάπτυξης της Κοινωνίας των Πολιτών Hanzade Hikmet Germiyanoğlu και ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών İnanç Ekmekçi κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

  Ο Καβάλα είχε αθωωθεί σε προηγούμενη δίκη τον Φεβρουάριο του 2020 για τις ίδιες κατηγορίες, αλλά ένα περιφερειακό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη ανέτρεψε την απόφαση.

  Τον Απρίλιο, η υπόθεση του Καβάλα συνδυάστηκε με εκείνη κατά των επτά υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υποτιθέμενη εμπλοκή τους στις Διαδηλώσεις στο Γκεζί.

  Έχοντας πάρει το όνομά του από το πάρκο στο οποίο ξεκίνησαν, οι Διαμαρτυρίες Γκεζί του 2013 ξεκίνησαν ως μια μικρή καθιστική διαμαρτυρία για την υπεράσπιση ενός από τους τελευταίους χώρους πρασίνου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Γρήγορα εξελίχθηκαν σε εθνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν για μήνες, τραβώντας τελικά τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους.

  Ο Καβάλα κατηγορείται ότι οργάνωσε και χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις και χωριστά αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία για αυτές.

  Η συνεχιζόμενη σύλληψη του φιλάνθρωπου "λειτουργεί για να κρατήσει ζωντανή την αντίληψη ότι είμαι κατά κάποιον τρόπο εγκληματίας", είπε η Καβάλα στον Mehmet Emin İlbeyli των Ανεξάρτητων Τουρκικών σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει εκδώσει αρκετές αποφάσεις ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Καβάλα. Είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον του είχαν "πολιτικά κίνητρα".

  Η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Ευρώπης να κινήσει διαδικασίες για παραβάσεις κατά της χώρας.

  Η απόφαση είναι ένα πρώτο βήμα στο Συμβούλιο προκειμένου να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου και της ενδεχόμενης απέλασης.

  Η προθεσμία για να ενημερώσει η Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης για το πώς θα συμμορφωθεί με την απόφαση είναι η 19η Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την επόμενη ακρόαση του Καβαλά.

  Οι διαδικασίες "αποτελούν αναγνώριση της ζημίας στο κράτος δικαίου στη χώρα και ως εκ τούτου αποτελούν προεκτάσεις που θα επηρεάσουν έμμεσα την οικονομία", είπε ο Καβαλά στο İlbeyli.

  Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βάλει προσωπικά στο στόχαστρο τον Καβαλά πολλές φορές, αποκαλώντας πιο πρόσφατα τον φιλάνθρωπο "απόβρυμα του Σόρος", αναφερόμενος στον Ούγγρο-Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

  Την Τετάρτη, ο πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει τις "αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης" για τον Καβαλά ή τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον πρώην συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος (HDP) της Τουρκίας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα από το 2016. είναι επίσης μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζητά την άμεση απελευθέρωση του Ντεμιρτάς.

  Οι ισχυρισμοί του Ερντογάν για συνεργασία του Καβαλά με τον Σόρος για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης "δεν βασίζονται σε συγκεκριμένες πληροφορίες ή στοιχεία", είπε ο Καβαλά.

  "Τον τελευταίο καιρό, ο πρόεδρος εξηγεί τα οικονομικά δεινά με ξένες επιθέσεις", πρόσθεσε.

  "Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο στέλνεται ένα μήνυμα ότι όσοι συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις εναντίον της κυβέρνησης θα τιμωρηθούν και ότι κανένας νόμος ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θα τους παρείχε καμία προστασία".

  Ο φιλάνθρωπος πιστεύει ότι η δίωξή του θα καταδείξει πόσο ζωτικής σημασίας είναι ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα για τις δημοκρατίες.

  Μόλις αποφυλακιστεί, ο Καβάλα σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα καθολικά πρότυπα δικαίου και να συνεχίσει το έργο του στην κοινωνία των πολιτών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ