Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Δεκ-2021 09:32

  Βρετανία: Μικρή άνοδος 0,1% του ΑΕΠ έναντι 0,4% που αναμενόταν

  Βρετανία: Μικρή άνοδος 0,1% του ΑΕΠ έναντι 0,4% που αναμενόταν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χαμηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας τον Οκτώβριο, η οποία έτρεξε με ρυθμό 0,1%, κατά 0,5% χαμηλότερα από ό,τι ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν η χώρα μπει στο πρώτο της lockdown, τόνισε η εθνική στατιστική υπηρεσία.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η μηνιαία άνοδος του ΑΕΠ θα διαμορφωνόταν στο 0,4%.

  Τα χαμηλά στοιχεία είναι πιθανό να ενισχύσουν τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει για άλλη μία εβδομάδα αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά το ότι έχει προσφάτως αφήσει να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε τροχιά για την πρώτη αύξηση μετά την πανδημία.

  Η βρετανική οικονομία ανέκαμψε στις αρχές του έτους από τη σχεδόν 10% ύφεση το 2020 όταν ξεκίνησε η πανδημία.

  Αλλά η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε τους προηγούμενους μήνες, καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα και τα προβλήματα σε αυτή, έπληξαν τους κατασκευαστές και αναμένεται να χάσει περισσότερο momentum εξαιτίας των νέων κανόνων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Όμικρον.

  Η αύξηση του Οκτωβρίου ενισχύθηκε από την επανέναρξη της οικονομίας και από το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι συναλλαγές μέσω επαφής, οι οποίες είχαν μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής του τομέα των υπηρεσιών της Βρετανία κατά 0,4%.

  Αντιθέτως, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,6%, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων μειώσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και στο αέριο, και στην εξόρυξη.

  Οι κατασκευές κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020, χαμηλότερα κατά 1,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ