Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Δεκ-2021 15:40

  Οι χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να συμφωνήσουν στο όριο των 9 μηνών για τα πιστοποιητικά COVID-19

  Κύπρος: Τι θα ισχύσει για την έκδοση Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού σε Τουρκοκύπριους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν να περιορίσουν σε εννέα μήνες τη διάρκεια των πιστοποιητικών COVID-19 για ταξίδια, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές της Ε.Ε. 

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Νοέμβριο ένα όριο εννέα μηνών στην ισχύ του πιστοποιητικού από την ολοκλήρωση των βασικών δόσεων του εμβολίου. Εάν εφαρμοστεί, οι πολίτες της Ε.Ε. που θα θέλουν να ταξιδέψουν ελεύθερα το επόμενο καλοκαίρι σε ολόκληρο το μπλοκ θα χρειαστούν μια ενισχυτική δόση, σημειώνει το πρακτορείο.

  Ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. και ένας διπλωμάτης δήλωσαν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το όριο των εννέα μηνών ακόμα και αυτή την Παρασκευή, μετά από μια προκαταρκτική συμφωνία την Πέμπτη, αν και ο ένας ανέφερε ότι οι συνομιλίες ενδεχομένως να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

  Ένας τρίτος διπλωμάτης είπε ότι υπάρχει γενική υποστήριξη για το όριο των εννέα μηνών, αν και κάποιες χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού ανησυχούν για τον αντίκτυπο που αυτό ενδεχομένως να έχει στα ταξίδια.

  Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι απαιτείται μια κοινή προσέγγιση για να αποφευχθεί περαιτέρω αναστάτωση στον ταξιδιωτικό κλάδο. Ωστόσο, έχουν παρουσιάσει διαφορετικούς κανόνες.

  Η Γαλλία όρισε ένα όριο επτά μηνών την ημέρα που η Επιτροπή πρότεινε το όριο να είναι εννέα μήνες. Ο γαλλικός κανονισμός θα εφαρμοστεί από τις 15 Ιανουαρίου, ενώ η Επιτροπή πρότεινε η έναρξη να είναι στις 10 Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στην Ε.Ε. δεν είχε κάποιο σχόλιο για το θέμα.

  Στην Κύπρο το πιστοποιητικό θα έχε διάρκεια επτά μηνών, ενώ στην Ελλάδα θα λήγει μετά από έξι μήνες για τους ηλικιωμένους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πάντως ότι και οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να αλλάξουν το όριο σε ένα κοινό όριο για την Ε.Ε. συνολικά. 

  Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας της Ε.Ε. αναμένεται επίσης να συζητήσουν σήμερα την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις χώρες της νότιας Αφρικής και την εισαγωγή του υποχρεωτικού αρνητικού PCR τεστ για όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες εκτός του μπλοκ, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο άτομο με γνώση των συζητήσεων. 

  Τα μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στα τέλη Νοεμβρίου να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε επτά χώρες της νότιας Αφρικής, αφού ανέφεραν πολλά κρούσματα της παραλλαγής όμικρον, η οποία θεωρείται εξαιρετικά μολυσματική.

  Πηγές ανέφεραν ότι η απαίτηση για PCR τεστ υποστηρίχθηκε ευρέως, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών δεν ήταν σαφές.

  Την Τρίτη, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ωστόσο η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία καθώς εμφανίζονται νέα δεδομένα για τη μετάλλαξη όμικρον.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ