Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 18:06

  Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για την έκδοση σχολικών βιβλίων στη βόρεια Συρία που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ

  Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για την έκδοση σχολικών βιβλίων στη βόρεια Συρία που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τη διανομή σε μια περιοχή που τελεί υπό τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία σχολικών βιβλίων που περιείχαν εικονογραφήσεις οι οποίες απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ, διευκρινίζοντας ότι έχει αρχίσει η διενέργεια έρευνας.

  "Είμαι πολύ λυπημένος που αυτό συνέβη υπό μια κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για το θέμα αυτό", δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, εκτιμώντας ότι καμιά δικαιολογία δεν είναι δεκτή απέναντι σε αυτή τη "ντροπή".

  Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν στα τέλη Νοεμβρίου ότι σε μια περιοχή υπό τουρκικό έλεγχο απέσυραν θρησκευτικά βιβλία στα οποία υπήρχαν εικόνες που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ.

  Κάτοικοι της πόλης Τζαραμπλούς, που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα, έκαψαν αντίτυπα του συγκεκριμένου σχολικού βιβλίου, τα οποία είχαν διανεμηθεί από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας.

  Ο Ερντογάν διευκρίνισε σήμερα ότι έχει αρχίσει η διενέργεια έρευνας μετά τον εντοπισμό κι άλλων βιβλίων που περιείχαν παρόμοιες εικονογραφήσεις.

  Παρότι δεν απαγορεύονται ρητά στο Κοράνι, πολλοί μουσουλμάνοι αποδοκιμάζουν τις απεικονίσεις του προφήτη Μωάμεθ, οι οποίες θεωρούνται ως μια μορφή βλασφημίας.

  Στο σχολικό εγχειρίδιο που αποσύρθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τα παιδιά που ζουν στις συριακές περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο, μια εικόνα έδειχνε συγκεκριμένα έναν γενειοφόρο άνδρα, ντυμένο με ροζ πουλόβερ και μπορντό παντελόνι, γονατισμένο για να υποδεχτεί την κόρη του που κατέβαινε από το σχολικό λεωφορείο.

  "Ο προφήτης δέχεται την κόρη του Φάτιμα", αναγραφόταν στην ίδια σελίδα, αν και η πρόταση δεν συνδεόταν σαφώς με την εικόνα.

  Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της πήραν τον έλεγχο εδαφών στη Συρία κατά τη διάρκεια αρκετών στρατιωτικών επιθέσεων από το 2016.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ