Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 16:27

  Συνεχίζονται οι κόντρες στη Λιβύη: Αίτηση για αναβολή εκλογών από το Ύπατο Κρατικό Συμβούλιο

  Συνεχίζονται οι κόντρες στη Λιβύη: Αίτηση για αναβολή εκλογών από το Ύπατο Κρατικό Συμβούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολιτικό όργανο της Λιβύης ζήτησε την Τετάρτη να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου για τον Φεβρουάριο, εν μέσω αυξανόμενων ταραχών σχετικά με τους κανόνες και τη νομική βάση μιας εκλογικής αναμέτρησης με στόχο τον τερματισμό της αστάθειας.

  Η δήλωση του Ύπατου Κρατικού Συμβουλίου (HSC), ενός συμβουλευτικού οργάνου που εγκαταστάθηκε μέσω μιας ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015 αλλά δεν αναγνωρίζεται από όλες τις άλλες πολιτικές οντότητες της Λιβύης, έρχεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

  Στο περίπλοκο, διασπασμένο πολιτικό περιβάλλον της Λιβύης συζητείται η έκταση των εξουσιών του HSC, αλλά η δήλωσή του προσθέτει στις αμφιβολίες γύρω από τις εκλογές.

  Η εκλογική επιτροπή δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την τελική λίστα των υποψηφίων για την προεδρική κούρσα μετά από μια διαδικασία προσφυγών στο δικαστήριο σχετικά με την επιλεξιμότητα των 98 που εγγράφηκαν για υποψηφιότητα.

  Οι διαφωνίες σχετικά με ορισμένους εξαιρετικά διχαστικούς υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών προσωπικοτήτων από τη σύγκρουση στη Λιβύη, έχουν ήδη απειλήσει να τορπιλίσουν τον διαγωνισμό.

  Αυτές οι διαφωνίες αποκάλυψαν βαθύτερες διαφωνίες σχετικά με τη βάση μιας διαδικασίας ψηφοφορίας που έχει ήδη αποκλίνει τόσο από τον οδικό χάρτη που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ που καθόρισε την ψηφοφορία όσο και από έναν αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου.

  Ο οδικός χάρτης προέβλεπε τις εκλογές ως τρόπο τερματισμού των διαφωνιών σχετικά με τη νομιμότητα των αντίπαλων πολιτικών οργάνων της Λιβύης, που σχηματίστηκαν κατά τις προηγούμενες μεταβατικές περιόδους μετά την επανάσταση του 2011 που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι.

  Το HSC προέκυψε από μέλη μιας εθνικής συνέλευσης που εξελέγησαν το 2012, τα οποία απέρριψαν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014 που δημιούργησαν το σημερινό κοινοβούλιο, τη Βουλή των Αντιπροσώπων (HoR).

  Παρά την πολιτική συμφωνία του 2015 που κατοχύρωσε έναν νομοθετικό ρόλο για το HoR και έναν συμβουλευτικό ρόλο για το HSC, δεν αναγνωρίζουν επίσημα ο ένας τον άλλον, αν και έχουν πραγματοποιήσει σποραδικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Μαρόκο.

  Κάποιοι Λίβυοι φοβούνται ότι οι διαφωνίες για την τρέχουσα εκλογική διαδικασία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παρόμοια κρίση με αυτή που περιβάλλει τις εκλογές του 2014, όταν η Λιβύη χωρίστηκε μεταξύ αντιμαχόμενων ανατολικών και δυτικών φατριών με παράλληλες διοικήσεις στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη.

  Η ανακοίνωση του HSC την Τετάρτη ανέφερε ότι οι προεδρικές και οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν την ίδια ημέρα, όπως αρχικά απαιτούσε ο οδικός χάρτης του ΟΗΕ.

  Οι νόμοι που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από τον Αγκίλα Σάλεχ, υποψήφιο για την προεδρία, όρισαν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών για τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά καθυστέρησαν την κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

  Οι επικριτές του Σάλεχ τον κατηγορούν ότι εκδίδει τους νόμους χωρίς απαρτία ή σωστή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και μετά από εκφοβισμό εναντίον ορισμένων μελών. Ο Σάλεχ και οι σύμμαχοί του αρνούνται τις αδικοπραγίες και λένε ότι οι νόμοι ψηφίστηκαν σωστά.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Δικαστήριο της Λιβύης έδωσε το "πράσινο φως" στον Χαφτάρ: Οριστικά υποψήφιος στις εκλογές

  * Κινητικότητα στη Λιβύη: Οι μισθοφόροι του Ερντογάν ζητούν να επιστρέψουν στη Συρία

  * Λιβύη: Εφετείο δικαίωσε τον υιό Καντάφι - Εισέρχεται ξανά στην προεδρική κούρσα;

  * Εφετείο της Λιβύης: Οριστικά υποψήφιος στις εκλογές ο πρωθυπουργός Ντμπέιμπα

  * Ο ΥΠΕΣ Λιβύης αμφιβάλλει αν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των προεδρικών εκλογών

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ