Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 16:04

  Κρίση λίρας και απλήρωτοι κρατικοί λογαριασμοί θηλιά στο λαιμό των Τούρκων εισαγωγέων ιατρικών προϊόντων

  25020237
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού της Τουρκίας έχουν δει την αξία των απλήρωτων λογαριασμών τους να εκτοξεύεται κατά 50% τους τελευταίους τρεις μήνες στα 9 δισεκατομμύρια λίρες (658 εκατομμύρια δολάρια) και η κατάρρευση της λίρας συσσωρεύει περαιτέρω πίεση στην εξαρτώμενη από εισαγωγές τομέα, είπε ο επικεφαλής του.

  Οι δαπάνες για ιατρικό εξοπλισμό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από το εξωτερικό, έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια λόγω της χρόνιας αδυναμίας της λίρας. Οι δαπάνες έχουν αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας.

  Οι προμηθευτές διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό για καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι οποίες τους έπληξαν σκληρά επειδή πληρώνονται σε λίρες σύμφωνα με τη συναλλαγματική ισοτιμία που έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία της υπογραφής σύμβασης.

  "Έχουμε απλήρωτους λογαριασμούς από νοσοκομεία που χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 2020, όταν η ισοτιμία συναλλάγματος ήταν έξι. Και βλέπετε ποια είναι η ισοτιμία τώρα", δήλωσε ο Μετίν Ντεμίρ, επικεφαλής της Ένωσης Εργοδοτών Βιομηχανίας Υγείας.

  Η λίρα άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 14,00 έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα μετά από μια βουτιά 30% σε ένα μήνα. Έχει χάσει το 45% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.

  "Οι εταιρείες εξαντλούνται από κεφάλαια. Εάν δεν καταφέρουμε να λάβουμε μια πληρωμή επειγόντως, πιθανότατα θα δούμε το κλείσιμο εταιρειών στον κλάδο", είπε ο Ντεμίρ, προσθέτοντας ότι οι προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού βασίζονταν στις εισαγωγές για το 85% του αποθέματός τους.

  Ο Ντεμίρ είπε ότι ακόμη και αν οι προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού λάμβαναν όλες τις καθυστερημένες πληρωμές τους τώρα, η απώλεια σε λίρες θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μόνο το μισό απόθεμα που παρείχαν.

  Το πρόβλημα έχει κλιμακωθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν οι προμηθευτές ιατρικών υπηρεσιών πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τις καθυστερήσεις πληρωμών τους, είπε ο Ντεμίρ.

  "Τον Σεπτέμβριο πληρωθήκαμε 1 δισεκατομμύριο λίρες και στη συνέχεια λάβαμε επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια λίρες. Και αυτό είναι όλο. Αλλά οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι τώρα σχεδόν 9 δισεκατομμύρια λίρες", είπε, προσθέτοντας ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί ήταν περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες τον Σεπτέμβριο.

  Η κυβέρνηση πρότεινε προηγουμένως να αποπληρωθούν τα χρέη με έκπτωση ή με μεγάλες περιόδους αποπληρωμής. Ο Ντεμίρ είπε νωρίτερα φέτος ότι οι περισσότεροι προμηθευτές δεν μπορούσαν να αποδεχτούν αυτούς τους όρους.

  Ο Ντεμίρ είπε ότι μια αύξηση 50% στις τιμές της λίρας για πολλά αγαθά μετά την τελευταία κίνηση νομισμάτων θα αποτελέσει νέα πρόκληση για τις εταιρείες που κέρδισαν δημόσιους διαγωνισμούς μόλις πριν από λίγους μήνες.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Ερντογάν: Δεν μου λένε τίποτα οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για Καβάλα και Ντεμιρτάς

  * Τραγική κατάσταση στην Τουρκία: Οι τιμές αυξάνονται πριν ακόμα εφαρμοστούν οι προηγούμενες αυξήσεις

  * S&P: Κίνδυνος για την Τουρκία από την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να σώσει τη λίρα

  * Μπλόκαραν την είσοδο της TürkStat στον Κιλιτσντάρογλου - Έκανε λόγο για ψευδή στοιχεία για τον πληθωρισμό

  * Ανισότητα στην Τουρκία: Στα €27.400 το μέσο ετήσιο εισόδημα αλλά ο μισός πληθυσμός έχει εισόδημα €6.500

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ