Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 15:10

  DW: Νέος καγκελάριος της Γερμανίας ο Όλαφ Σολτς

  DW: Νέος καγκελάριος της Γερμανίας ο Όλαφ Σολτς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
   

  395 "Ναι" και 303 "Όχι" για τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό. Ορκωμοσία καγκελαρίου και υπουργών εντός της ημέρας. Παραλαβή καγκελαρίας το απόγευμα.

  Μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την Άγκελα Μέρκελ η Γερμανία απέκτησε σήμερα νέο καγκελάριο. Με 395 ψήφους υπέρ, 303 κατά, 6 λευκά και 3 άκυρα η γερμανική βουλή εξέλεξε στο αξίωμα τον 63χονο Όλαφ Σολτς.

  Υπολογίζεται ότι γύρω στους 15 βουλευτές των κομμάτων του νέου κυβερνητικού συνασπισμού – Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελευθέροι – δεν τον έχουν ψηφίσει. Παρόμοιες απώλειες σημειώθηκαν όμως και σε ψηφοφορίες για την εκλογή καγκελαρίου στο παρελθόν.

  Ο 63χρονος Σολτς είναι ο 9ος καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας και μετά τον Βίλι Μπραντ, τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο τέταρτος Σοσιαλδημοκράτης σε αυτό το αξίωμα.

  Νέο υπουργικό συμβούλιο και τελετή στην καγκελαρία

  Μετά την εκλογή του, η βουλή διέκοψε τις εργασίες της και ο κ. Σολτς μετέβη στο προεδρικό μέγαρο όπου ο πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ του παρέδωσε το έγγραφο διορισμού. Ο Όλαφ Σολτς επέστρεψε κατόπιν στη βουλή για να ορκιστεί καγκελάριος. Στη συνέχεια μαζί με τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επισκέφθηκε ξανά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παρέδωσε και σε αυτούς τα έγγραφα διορισμού.

  Στις 13.30 γερμανική ώρα ακολουθεί η ορκωμοσία των νέων υπουργών στη βουλή και στις 18.00 το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να συγκροτηθεί σε σώμα. Προηγουμένως, στις 15.00, θα γίνει στην καγκελαρία η τελετή παράδοσης-παραλαβής από την Άγκελα Μέρκελ στον Όλαφ Σολτς.

  Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa το 57% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Όλαφ Σολτς θα ασκήσει το αξίωμα του καγκελάριου εξίσου καλά όπως η Άγκελα Μέρκελ, ενώ το 27% πιστεύουν το αντίθετο.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ