Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 16:12

  ΗΠΑ: Αναθεωρήθηκε ακόμη υψηλότερα το κόστος εργασίας - Στο 5,2% η πτώση της παραγωγικότητας

  ΗΠΑ: Αναθεωρήθηκε ακόμη υψηλότερα το κόστος εργασίας - Στο 5,2% η πτώση της παραγωγικότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ένα διάστημα ακόμη.

  Ειδικότερα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 9,6% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αναθεωρημένο σημαντικά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση του 8,3% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας. 

  Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα είναι 8,3%, όσο δηλαδή στην αρχική μέτρηση.

  Η εκτίναξη του εργατικού κόστους οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι εταιρείες καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό και να καλύψουν τις ελλείψεις εργαζομένων, και αφετέρου στα συνεχιζόμενα προβλήματα που καταγράφονται στις αλυσίδες εφοδιασμού, λόγω της πανδημίας, που δεν τους επιτρέπουν να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητά τους. 

  Είναι ενδεικτικό ότι η ωριαία αποζημίωση αυξήθηκε κατά 3,9% το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι 2,9% που είχε ανακοινωθεί.

  Η αύξηση του κόστους εργασίας λειτούργησε σε βάρος της παραγωγικότητας των εργαζομένων, η οποία αναθεωρήθηκε επί τα χείρω. Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 5,2%, ήτοι περισσότερο από τη μείωση κατά 5% που αναφέρθηκε τον Νοέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ