Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 15:24

  Για επιθετικότητα - παράνομους σχεδιασμούς και τακτικές Τουρκίας έκανε λόγο στην Τριμερή ο Ν. Αναστασιάδης

  Για επιθετικότητα - παράνομους σχεδιασμούς και τακτικές Τουρκίας έκανε λόγο στην Τριμερή ο Ν. Αναστασιάδης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη στενή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων της ενέργειας, της άμυνας και της ασφάλειας, της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 8ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών που έλαβε χώρα στην Ιερουσαλήμ, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας.

  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, πριν από την έναρξη των εργασιών της τριμερούς Συνόδου που έλαβε χώρα υπό μορφή γεύματος εργασίας, οι τρεις ηγέτες τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας των χωρών τους για την ευημερία και την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τριμερής συνεργασία είναι επωφελής και για τις τρεις χώρες, τους λαούς τους, αλλά και την περιοχή, σημειώνοντας ότι είμαστε τρεις Δημοκρατίες με γεωγραφική εγγύτητα και έχουμε κοινό όραμα που αφορά το μέλλον και τις προοπτικές για τις χώρες μας.

  Προσέθεσε ότι "την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε τις απειλές στην περίπλοκη περιοχή μας που προκαλούν κοινή ανησυχία", όπως είναι οι επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή, τα θέματα της υγείας, αλλά και της ασφάλειας λόγω της τρομοκρατίας.

  Αντιμετωπίζουμε, είπε, τις αρνητικές δυνάμεις της περιοχής νυχθημερόν και δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να αντιμετωπίζουμε τις καταστροφικές δυνάμεις μαζί με τους φίλους μας, τις θετικές δυνάμεις, ακούραστα και με επιμονή, και να ενισχύουμε τις σχέσεις με φίλους μας σε όλα τα επίπεδα. Μαζί είμαστε πιο ισχυροί, είπε.

  Ανέφερε ακόμα ότι οι τρεις χώρες προωθούν τη διασύνδεση με τον EastMed και τη συνεργασία τους κατά της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, και ενισχύουν τις σχέσεις τους στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της τεχνολογίας, του τουρισμού, και της αντιμετώπισης έκτακτων κρίσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την παροχή αλληλοβοήθειας σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

  Αναφερόμενος στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, είπε ότι συνεχίζεται η συνεργασία για κατασκευή έργων τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα, κάτι που είναι προς όφελος των λαών των τριών χωρών.

  Η τριμερής συνεργασία, είπε, είναι επωφελής για τους λαούς και τις χώρες μας, αλλά και για την περιοχή μας και έχει την ισχύ να κάνει καλό. "Δεν είστε μόνο σύμμαχοι αλλά πραγματικοί φίλοι", είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Αναστασιάδη και Μητσοτάκη.

  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις δηλώσεις του είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των τριών χωρών σε διάφορους τομείς ενισχύεται συνεχώς.

  Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε "την επιθετικότητα της Άγκυρας και τους παράνομους σχεδιασμούς και τακτικές της στη θάλασσα με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της καθώς και επί του εδάφους αψηφώντας πλήρως το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό προνοείται από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ".

  Προσέθεσε ότι κατά τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου θα ενημερώσει τους πρωθυπουργούς για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη στάση αρχών που τηρούν Ελλάδα και Ισραήλ στο θέμα αυτό.

  Είπε ακόμη ότι θα ενημερώσει για τις πολλές και επίμονες προσπάθειες της πλευράς μας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπως και για τις νέες παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών κατά παράβαση της συμφωνηθείσας βάσης λύσης, όπως αυτή έχει τεθεί από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ