Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 12:35

  Ολλανδικό εφετείο: Ο Μπένι Γκαντς δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνος για τον θάνατο 6 Παλαιστινίων σε επιδρομή στη Γάζα το 2014

  Ολλανδικό εφετείο: Ο Μπένι Γκαντς δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνος για τον θάνατο 6 Παλαιστινίων σε επιδρομή στη Γάζα το 2014
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εφετείο της Ολλανδίας έκρινε σήμερα ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνος για τον θάνατο έξι Παλαιστινίων σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα το 2014.

  Η απόφαση αφορά την υπόθεση της αγωγής ενός Ολλανδοπαλαιστίνιου εναντίον του Γκαντς, με την οποία ζητούσε αδιευκρίνιστου ύψους αποζημίωση για την απώλεια έξι συγγενών του σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας το 2014.

  Ο Ισμαήλ Ζιάντα είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του Γκαντς και άλλων πρώην ανώτερων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού δυνάμει της αρχής για την παγκόσμια δικαιοδοσία. Η αγωγή απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό τον Ιανουάριο του 2020 από κατώτερο δικαστήριο.

  Ο κανόνας της παγκόσμιας δικαιοδοσίας επιτρέπει σε δικαστές των χωρών που τον ενστερνίζονται να εκδικάζουν σοβαρές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα τα εγκλήματα πολέμου ή τα βασανιστήρια, ανεξαρτήτως του πού διαπράχθηκαν.

  Το κατώτερο δικαστήριο είχε αποφανθεί πως η αρχή της παγκόσμιας δικαιοδοσίας έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις στις οποίες ζητείται απόδοση ποινικών ευθυνών, όχι σε αγωγές.

  Ο Ζιάντα άσκησε έφεση, επιχειρηματολογώντας πως η παγκόσμια δικαιοδοσία αντιθέτως μπορεί να έχει εφαρμογή σε υποθέσεις του αστικού δικαίου, εάν αφορούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ζήτησε από τους εφέτες να ακυρώσουν την πρωτόδικη απόφαση, που πρακτικά προσέφερε στον Γκαντς νομική ασυλία.

  Ο Μπένι Γκαντς, στρατιωτικός καριέρας που μετατράπηκε σε πολιτικό, ήταν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας το 2014, όταν σκοτώθηκαν οι συγγενείς του Ισμαήλ Ζιάντα.

  Στη σύρραξη κατά στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΗΕ σκοτώθηκαν 2.200 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους κάπου 1.500 άμαχοι. Στην πλευρά του Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 67 στρατιωτικούς και πέντε άμαχους νεκρούς.

  Ο Ζιάντα έχει εξηγήσει πως οι συγγενείς του σκοτώθηκαν όταν το οικογενειακό του σπίτι στη Γάζα βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιο του 2014.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ