Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 11:16

  Enria (EKT): Αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος για τις τράπεζες της ευρωζώνης (upd)

  Enria (EKT): Αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος για τις τράπεζες της ευρωζώνης (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:04

  Οι τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο καθώς τα μέτρα στήριξης για την πανδημία αποσύρονται, ακόμη και αν οι αρχικές εκτιμήσεις για προβλήματα ήταν υπερβολικά απαισιόδοξες, δήλωσε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Andrea Enria.

  "Αρκετοί πρώιμοι δείκτες κάνουν λόγο για πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των asset στο μέλλον”, ανέφερε ο Enria σε blog, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της αρχής για το επόμενο έτος.

  Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κλάδους που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνονται, τόνισε.

  Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στις υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, και στους κλάδους αεροπορικών μεταφορών και σχετικά με τα ταξίδια.

  Ο Enria προειδοποίησε πως ακόμη και αν η ποιότητα των asset πρόκειται να επιδεινωθεί, ορισμένες τράπεζες ήδη απελευθερώνουν τις προβλέψεις κινδύνου, μια ανησυχητική τάση, καθώς δείχνει οτι τα δάνεια δεν ταξινομούνται σωστά και η επιδείνωση του χαρτοφυλακίου τους, δεν αναγνωρίζεται αρκετά νωρίς.

  Ο Enria επίσης προειδοποίησε ότι οι τράπεζες ενδέχεται να αναλαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο, καθώς τα πρωτοφανή επίπεδα κυβερνητικής στήριξης έχουν κρατήσει το κόστος δανεισμού εξαιρετικά χαμηλά και ενίσχυσαν τη ρευστότητα.

  "Αυτό έχει οδηγήσει τους συμμετέχοντες στην αγορά να υιοθετήσουν μια αυτάρεσκη στάση κάτι που γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές”, δήλωσε.

  "Η αναζήτησή για απόδοση οδήγησε σε υπερβολικές αποτιμήσεις σε πολλά τμήματα της αγοράς, κάποιες φορές αποκομμένα από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη”.

  Η αυξανόμενη διάθεση για ρίσκο έχει επίσης αυξήσει την έκθεση των τραπεζών στον σκιώδη τραπεζικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες όπως τα επενδυτικά funds και αμοιβαία κεφάλαια”, τόνισε ο Enria.

  "Θα αυξήσουμε την εποπτεία μας στους κινδύνους που τίθενται από την υπερβολική επιδίωξη της απόδοσης”, τόνισε ο Enria.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ