Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 09:21

  Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας

  Αυστραλία: Η κυβέρνηση άλλαξε μια λέξη στον εθνικό ύμνο για να αναγνωρίσει τον ρόλο των Αβορίγινων στην ιστορία της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε σταθερό το επιτόκιο στο 0,10% στη σημερινή συνεδρίαση, υποδηλώνοντας ότι θα χρειαστεί κάποιος καιρός μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για μια αύξηση και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την μετάλλαξη Όμικρον.

  "Η εμφάνιση της Όμικρον είναι μια νέα πηγή αβεβαιότητας, αλλά δεν αναμένεται να εκτροχιάσει την ανάκαμψη”, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Philip Lowe.

  ¨Η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στην προ-δέλτα πορεία, στο α΄ μισό του 2022”, τόνισε.

  Αλλά ακόμη και όταν η οικονομία ανακάμψει το 2022, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2010 από την κεντρική τράπεζα, φαίνεται να είναι ακόμη αρκετά μακριά.

  "Το δ,σ. δεν θα αυξήσει το επιτόκιο μέχρι ο πραγματικός πληθωρισμός να παραμείνει εντός του στόχου για 2%-3%. Αυτό θα απαιτήσει η αγορά εργασίας να είναι αρκετά σφιχτή για να δημιουργήσει αύξηση μισθών που είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που είναι σήμερα. Αυτό είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιον χρόνο και το δ.σ. είναι προετοιμασμένο να είναι υπομονετικό”, ανέφερε ο Lowe.

  Παρά τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις της RBA, οι αγορές προεξοφλούν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων το 2022 και το 2023, αναμένοντας ότι οι πιέσεις του πληθωρισμού θα απορροφηθούν από την εγχώρια οικονομία.

  Στο γ΄ τρίμηνο η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε 1,9%, καθώς ο μισός και περισσότερος πληθυσμός, υποχρεώθηκε σε νέα lockdowns εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της Δέλτα.

  Αλλά μια ανάκαμψη στο δ΄ τρίμηνο προκύπτει εν μέσω στοιχείων που δείχνουν αύξηση της ζήτησης για απασχόληση και ισχυρές πωλήσεις λιανικής, καθώς οι καταναλωτές επιστρέφουν στα εμπορικά κέντρα, υποστηριζόμενοι από τη συσσώρευση αποταμιεύσεων στα νοικοκυριά στη διάρκεια της καραντίνας, που κράτησε περισσότερο από τρεις μήνες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ