Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 11:22

  "Ακανθώδης" δρόμος για έγγραφο ΕΕ κατά Τουρκίας - Κινήσεις της Λευκωσίας

  "Ακανθώδης" δρόμος για έγγραφο ΕΕ κατά Τουρκίας - Κινήσεις της Λευκωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Λευκωσία καθώς το επόμενο 24ωρο είναι καθοριστικό για την ετοιμασία του εγγράφου επιλογών για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επί τάπητος βρίσκεται το δεύτερο προσχέδιο του εγγράφου καθώς το πρώτο κρίθηκε απαράδεκτο από κυπριακής πλευράς. 

  Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με τον οποίο συζήτησε το περιεχόμενο που πρώτου προσχεδίου του εγγράφου επιλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Φιλελεύθερου" της Κύπρου ο Ζοζέπ Μπορέλ υποσχέθηκε ουσιαστικές τροποποιήσεις επί του αρχικού κειμένου. Ζητούμενο από τη Λευκωσία είναι να ετοιμαστεί ένα κείμενο με νομικά και πολιτικά μέτρα το οποίο να είναι θετικό ως προς τον χαρακτήρα του και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι. 

  Συνεπεία της επικοινωνίας Χριστοδουλίδη-Μπορέλ μπήκαν στο τραπέζι δύο πολιτικά μέτρα

  -  Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να φρενάρει περαιτέρω την παροχή δανειοδότησης προς την Τουρκία

  - Περαιτέρω μείωση προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία από ευρωπαϊκά προγράμματα 

  Η Λευκωσία ρίχνει το βάρος της σε διασύνδεση του θέματος της Αμμοχώστου με τις πάρα πέρα εξελίξεις στο Κυπριακό και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνει σαφή θέση. Γι’ αυτό και κινήθηκε προκειμένου στο κείμενο να συμπεριληφθούν αναφορές στα ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο. 

  Μετά τις κινήσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα 24ωρα, σήμερα και αύριο θα γίνουν νέες διαβουλεύσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη. Οι τοποθετήσεις θα γίνουν επί του δεύτερου προσχεδίου, το οποίο είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο. Ωστόσο και επί του δεύτερου προσχεδίου η Λευκωσία έχει προβεί σε σημειώσεις οι οποίες θα εξεταστούν μέσα στο επόμενο 24ωρο. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη (8 Δεκεμβρίου 2021) οπόταν η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ αναμένεται να παρουσιάσουν το τελικό τους κείμενο ενώπιον των 27. 

  Εάν δεν υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη δεν αποκλείεται οι συζητήσεις να συνεχιστούν μέχρι και την επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021. Στόχος παραμένει η λίστα επιλογών να εγκριθεί σε επίπεδο COREPER την Τετάρτη και πάει στους υπουργούς Εξωτερικών για τελική έγκριση. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ομοφωνία, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί το θέμα σε επίπεδο ΣΕΥ για τα περαιτέρω. 

  Τρεις χώρες –Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία– αποτελούν το τείχος προστασίας της Τουρκίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμάται πως και στην παρούσα φάση θα κινηθούν κατά ανάλογο τρόπο διασφαλίζοντας μια μίνιμουμ τιμωρία για την Τουρκία. Σημεία αναφοράς ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποτελούν: 

  - Πρώτον, το επικείμενο ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών στη Μαδρίτη την ερχόμενη Πέμπτη (9 Δεκεμβρίου 2021) στη διάρκεια του οποίου η κυπριακή πλευρά θα προσπαθήσει για μια θετικότερη στάση της Ισπανίας τόσο κατά τη συζήτηση στο ΣΕΥ όσο και αργότερα κατά τη σύνοδο κορυφής. 

  - Στο ΣΕΥ της ερχόμενης Δευτέρας θα δώσει το "παρών" της η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μποερμπόκ. Η παρουσία της νέας επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα δείξει κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι κάποια διαφοροποίηση από πλευράς Βερολίνου στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία. 

  Ένα από τα αιτήματα της Λευκωσίας, το οποίο κατ’ επανάληψη έχει τεθεί προς τους εταίρους της, είναι το πάγωμα της θετικής ατζέντας της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα το πάγωμα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης. Κάτι που υπό τα σημερινά δεδομένα αποτελεί ένα ισχυρό όπλο όχι μόνο για τη Λευκωσία αλλά και την ίδια την ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις προς την κατεύθυνση του Ερντογάν. Εκτιμάται πως οικονομικής φύσης μέτρα μπορεί να επιδράσουν περισσότερο αυτή τη στιγμή στην προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου η Τουρκία να συμμορφωθεί στο θέμα της Αμμοχώστου. 

  9η τριμερής στο Ισραήλ 

  Αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ η 9η τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα. Αυτό θα είναι το πρώτο από τα δύο σημαντικά ταξίδια που θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πρωί της Τρίτης ο Νίκος Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρζογκ. Στο πλαίσιο της τριμερούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό τους Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ενώ μετά θα ηγηθούν συνάντησης των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ελλάδας. Γύρω στο μεσημέρι θα γίνουν οι δηλώσεις προς τον Τύπο και ακολούθως μετά θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στο πλαίσιο γεύματος εργασίας.

  Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ταξιδέψει προς την Ισπανία όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Σάντσεθ. Η συνάντηση Αναστασιάδη-Σάντσεθ πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Τουρκία. 

  Πηγή: philenews.com

  Διαβάστε ακόμα:

  * Κύπρος: Γεμίζει με τρυπάνια η ΑΟΖ - Αναμένονται εντάσεις και προκλήσεις
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ