Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Δεκ-2021 20:25

  Η Moody's διατήρησε το αρνητικό outlook για την Τουρκία εξαιτίας... Ερντογάν

  Η Moody's διατήρησε το αρνητικό outlook για την Τουρκία εξαιτίας... Ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο οίκος αξιολόγησης Moody's επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, επικαλούμενoος τη βελτιωμένη θέση των αποθεματικών της και το χαμηλότερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

  Ο οίκος διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση "Β2" της Τουρκίας, η οποία είναι μη επενδυτική και υπόκειται σε υψηλό πιστωτικό κίνδυνο.

  Η Moody's διατήρησε επίσης αρνητική προοπτική για τη χώρα λόγω των απρόβλεπτων πολιτικών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  "Ανεξάρτητα από την τρέχουσα πίεση στο νόμισμα, ο θεμελιώδης εξωτερικός κίνδυνος ευπάθειας της Τουρκίας έχει μειωθεί λόγω του χαμηλότερου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που υποστηρίζει τη σταδιακή ανασυγκρότηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ακαθάριστη και καθαρή βάση", ανέφερε την Παρασκευή η Moody's.

  Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας μειώθηκε περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, και ανήλθε σε περίπου 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με έλλειμμα 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Ταυτόχρονα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας υπερδιπλασιάστηκαν στα 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις 26 Νοεμβρίου σε σύγκριση με το χαμηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.

  Η Moody's αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας θα επιβραδυνθεί σε περίπου 4 τοις εκατό το 2022 σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης 11 τοις εκατό που προβλέπεται για φέτος.

  "Παρά τις βελτιώσεις… η απόφαση να διατηρηθεί η αρνητική προοπτική αντανακλά κατά κύριο λόγο την αυξημένη απρόβλεπτη πολιτική, ιδίως τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας που είναι η αιτία της πίεσης στη συναλλαγματική ισοτιμία και τις ασταθείς διεθνείς ροές κεφαλαίων", ανέφερε η Moody's.

  Η τρέχουσα στάση της οικονομικής πολιτικής θα "οδηγήσει επίσης σε σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και αυξάνοντας την πιθανότητα απότομης επιβράδυνσης της ανάπτυξης παρά τα χαμηλότερα επιτόκια".

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * S&P: Κίνδυνος για την Τουρκία από την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να σώσει τη λίρα

  * Ο αληθινός ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζει το 60%, λέει ερευνητική ομάδα

  * Παρενέβη ξανά η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για να ανακόψει την πτώση της λίρας σε νέο χαμηλό

  * Μπλόκαραν την είσοδο της TürkStat στον Κιλιτσντάρογλου - Έκανε λόγο για ψευδή στοιχεία για τον πληθωρισμό

  * Fitch: Υποβάθμισε το outlook της Τουρκίας - Νέα πτώση για τη λίρα

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ