Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Δεκ-2021 18:09

  Μετάλλαξη Όμικρον: "Καμπανάκι" για την ταχύτητα μετάλλαξής της από τον επιστήμονα που την ανακάλυψε

  Μετάλλαξη Όμικρον: "Καμπανάκι" για την ταχύτητα μετάλλαξής της από τον επιστήμονα που την ανακάλυψε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ταχύτητα με την οποία η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να έχει συσσωρεύσει τον ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων της είναι ανησυχητική, σύμφωνα με τον Sikhulile Moyo, τον επιστήμονα που εντόπισε πρώτος το νέο στέλεχος, μεταδίδει το Bloomberg.

  Η ταχύτητα των μεταλλάξεων εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πως εξελίχθηκε η μετάλλαξη, προσθέτοντας στο γρίφο του πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι.

  Ο Moyo, διευθυντής του Εργαστηρίου Αναφοράς HIV του Χάρβαρντ στην Μποτσουάνα και ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, δήλωσε σε ενημέρωση την Παρασκευή ότι οι ιοί δεν συσσωρεύουν μεταλλάξεις με ένα μόνο βήμα. 

  "Προσπαθούμε ακόμη να κατανοήσουμε πώς προέκυψαν τόσες πολλές μεταλλάξεις για την Όμικρον σε σύντομο χρονικό διάστημα", δήλωσε. "Αν κοιτάξετε τις προηγούμενες γενεαλογίες, αν κοιτάξετε την άλφα, αν κοιτάξετε τη βήτα, μπορείτε να δείτε ότι οι μεταλλάξεις συσσωρεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου".

  Οι θεωρίες για την προέλευση της μετάλλαξης Όμικρον

  Μία από τις θεωρίες είναι ότι αυτό το στέλεχος αναπτύχθηκε σε ένα ανοσοκατασταλμένο σύστημα που φιλοξενούσε τον ιό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό. Παρόλα αυτά, ο Moyo προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι' αυτό. 

  Μια άλλη υπόθεση που εξετάζεται είναι αν θα μπορούσε να έχει μεταφερθεί από τους ανθρώπους σε έναν ζωικό ξενιστή, να έχει προσαρμοστεί σε αυτόν τον ξενιστή σχετικά γρήγορα και στη συνέχεια να έχει μεταφερθεί ξανά στους ανθρώπους.

  Ο αρχικός εντοπισμός του δείγματος

  Όταν ο Moyo εντόπισε για πρώτη φορά το δείγμα, το οποίο ελήφθη στις 11 Νοεμβρίου από ξένους διπλωμάτες που είχαν ταξιδέψει μαζί στη Μποτσουάνα, η παραλλαγή με την οποία έμοιαζε περισσότερο ήταν η B.1.1.263. Αυτή η παραλλαγή είναι γνωστή ως γραμμή U.A.E. και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές Απριλίου 2020.  

  Όταν εξέτασε πιο προσεκτικά το B.1.1.263, είδε ότι το στέλεχος αυτό είχε λιγότερες μεταλλάξεις και απέκλεισε αυτό που έβλεπε ότι ήταν το ίδιο. Αφού ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνα σχετικά με τους ανθρώπους από τους οποίους είχαν ληφθεί τα θετικά δείγματα, ο Moyo και η ομάδα του κατέθεσαν τα ευρήματά τους σε μια διεθνή βάση δεδομένων στις 23 Νοεμβρίου. Λίγες ώρες αργότερα, μια άλλη ομάδα στη Νότια Αφρική ανέφερε παρόμοια ευρήματα, ενώ ακολούθησε μια άλλη ομάδα στο Χονγκ Κονγκ που κατέθεσε ένα μερικό γονιδίωμα. 

  Με τον τεράστιο αριθμό αλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον, ο Moyo αρχικά πίστευε ότι πρόκειται για έναν αδύναμο ιό, είπε. Αντ' αυτού, φάνηκε να είναι σε θέση να πολλαπλασιάζεται γρήγορα και να αποφεύγει τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ