Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Δεκ-2021 14:48

  Ο Ερντογάν ελπίζει πως η τουρκική λίρα θα σταθεροποιηθεί σύντομα

  Ο Ερντογάν ελπίζει πως η τουρκική λίρα θα σταθεροποιηθεί σύντομα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι ελπίζει ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα σταθεροποιηθούν σύντομα και υποσχέθηκε ξανά χαμηλά επιτόκια, μετά από μια ιστορική βουτιά της λίρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το πρακτοτείο Reuters.

  "Θεού θέλοντος θα σταθεροποιήσουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε σύντομο χρονικό διάστημα", είπε ο Ερντογάν σε ακροατήριο στην ανατολική πόλη Σίιρτ. "Τα επιτόκια είναι μια ασθένεια που κάνει τους πλούσιους ακόμη πλουσιότερους και τους φτωχούς ακόμη φτωχότερους", πρόσθεσε.

  Η λίρα έπεσε περίπου 30% τον τελευταίο μήνα σε ένα ξεπούλημα που οφείλεται στις επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων που επεδίωκε ο Ερντογάν. Ωστόσο οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι οι μειώσεις αυτές είναι απερίσκεπτες.

  Το νόμισμα άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 14 ανά δολάριο την Τρίτη.

  Υπενθυμίζεται πως χθες διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global προειδοποίησε ότι η προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να αποτρέψει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας με την πώληση δολαρίων στην αγορά θέτει την Τουρκία σε περαιτέρω κίνδυνο.

  O οίκος S&P, σε γραπτή δήλωση στο πρακτορείο Reuters, σχολίασε ότι η χρήση των αποθεματικών από την Κεντρική Τράπεζα για την προστασία της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας εγκυμονεί τον κίνδυνο να βλάψει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο νόμισμα της Τουρκίας και να επηρεάσει την αξιολόγηση της χώρας, που σήμερα βρίσκεται στη βαθμίδα Β+.

  Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι η πλειονότητα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας παρέχεται έμμεσα μέσω αποθεματικών που τηρούνται σε καταθέσεις σε ξένο νόμισμα και χρυσό σε τράπεζες ή με δανεισμό μέσω ανταλλαγών από τουρκικές εμπορικές τράπεζες, τονίζεται ότι "η χρήση αυτών των δανεισμένων αποθεματικών για την υπεράσπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας εγκυμονεί κινδύνους για τη λίρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και ενδεχομένως να εγείρει εκ νέου ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".

  Στη δήλωση υπάρχει η προειδοποίηση ότι οι τουρκικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν σημαντική κεφαλαιακή υποστήριξη εάν αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.

  Και όλα αυτά την ώρα που η τουρκική λίρα έχασε πάνω από το 30% της αξίας της τον περασμένο μήνα, αφότου η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό και με έναν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν σταματά να υπερασπίζεται και να προωθεί την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ