Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 20:33

  Λευκωσία: "Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για το Οικοπέδο 5 - Συνεχίζουμε τις έρευνες"

  Κυπρος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εξερεύνηση και αξιοποίηση του Οικοπέδου 5 αποτελεί αποκλειστικό και κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με την αδειοδότηση του επίμαχου τεμαχίου στην κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum, χαρακτηρίζοντας "αβάσιμους" τους ισχυρισμούς που διατύπωσε εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
   
  Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, "επιδεικνύει εκ νέου την πλήρη περιφρόνηση του συμβατικού και εθιμικού διεθνούς δικαίου, όπως αντανακλάται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, καθώς και την παραγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική της ζώνη".

  Το κυπριακό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι το Οικόπεδο 5 βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα νοτιοδυτικά του νησιού, που ήδη έχει οριοθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, ειδικότερα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου μέσω συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ το 2003.

  "Η εξερεύνηση ή/και αξιοποίηση του τεμαχίου 5 αποτελεί αποκλειστικό κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα κανενός τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας", αναφέρει το ΥΠΕΞ.

  Παράλληλα, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η επέκταση της παρουσίας της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα συνιστά "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου και συμπληρώνει ότι "η Τουρκία εσκεμμένα για μια ακόμη φορά αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς και παραγνωρίζοντας τη θέση της διεθνούς κοινότητας που υποστηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της".

  Καταλήγοντας, το ΥΠΕΞ σημειώνει πως "η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου".

  Η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριζε ότι μέρος του Οικοπέδου 5 ανήκει στη λεγόμενη "τουρκική υφαλοκρηπίδα" την οποία παραβιάζει η Κύπρος με την παραχώρηση άδειας έρευνας στις Exxon Mobile και Qatar Petroleum.

  "Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διενεργήσει έρευνες για φυσικό αέριο σε περιοχές δικαιοδοσίας της", ανέφερε η Άγκυρα αντιδρώντας στην αδειοδότηση του Οικοπέδου 5, που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ