Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 13:32
Μπλόκαραν την είσοδο της TürkStat στον Κιλιτσντάρογλου - Έκανε λόγο για ψευδή στοιχεία για τον πληθωρισμό

Στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας απαγορεύτηκε η είσοδος στην εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (TürkStat), μία ώρα αφότου δημοσίευσε στοιχεία για τον πληθωρισμό που ο ίδιος χαρακτήρισε αναξιόπιστα.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), και στελέχη του κόμματος δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στα κεντρικά γραφεία της TürkStat στην Άγκυρα την Παρασκευή, με ένα άγνωστο άτομο στην πύλη του κτιρίου να λέει στην ομάδα ότι δεν μπορούσε να τους αφήσει να μπουν.
"Αν οι κρατικοί θεσμοί παραπλανούν το κοινό και λειτουργούν με εντολές και όχι βάσει νόμου, είναι ένοχοι", είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε δημοσιογράφους έξω από τα κεντρικά γραφεία. "Η στατιστική υπηρεσία έχει γίνει θεσμός του παλατιού", αναφερόμενος στο προεδρικό κτήριο στην Άγκυρα.
ENAGrup Consumer Price Index increased by %9.91 in November.
— ENAG (@ENAGRUP) December 3, 2021
The last 12 months increase in ENAGrup Consumer Price Index (E-CPI) is %58.65.
Τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση πληθωρισμού 3,51% τον Νοέμβριο, έναν μήνα κατά τον οποίο η λίρα υποτιμήθηκε κατά 29% έναντι του δολαρίου, δεν είναι αξιόπιστα, είπε.
Ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε για έκτο μήνα τον Νοέμβριο στο 21,3%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, λόγω της πτώσης της λίρας, καθώς η κεντρική τράπεζα, υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μειώνει τα επιτόκια.
Η αντιπολίτευση της Τουρκίας έχει εντείνει την κριτική εναντίον της TürkStat, κατηγορώντας την ότι νοθεύει τα νούμερα για να ευχαριστήσει τον Ερντογάν καθώς υποφέρει η οικονομία και το νόμισμα. Η TürkStat αρνείται την κατηγορία, λέγοντας ότι λειτουργεί χωρίς πολιτική παρέμβαση και ότι τα δεδομένα της είναι σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.
Ο Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε την κεντρική τράπεζα στις 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας συνάντηση με τον διοικητή Σαχάπ Καβτζίογλου. Λίγες μέρες αργότερα, ο Ερντογάν είπε ότι το γεγονός ότι ο κυβερνήτης συναντήθηκε με τον αρχηγό του CHP δείχνει την ανεξαρτησία του ιδρύματος.
Πέτρος Κράνιας