Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 12:10

  Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να καθυστερήσει στη λήψη απόφασης, οι αγορές χρειάζονται κατεύθυνση

  Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να καθυστερήσει στη λήψη απόφασης, οι αγορές χρειάζονται κατεύθυνση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καθορίσει την πολιτική για μια σχετικά σύντομη περίοδο στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τη λήψη μιας απόφασης, καθώς οι αγορές χρειάζονται κατεύθυνση, ανέφερε μιλώντας στο Reuters η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

  Οι συντηρητικοί φορείς χάραξης πολιτικής έχουν καλέσει την ΕΚΤ να αποφύγει να πάρει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις τον Δεκέμβριο εξαιτίας των πρόσφατων υψηλών στοιχείων για τον πληθωρισμό και της αναζωπύρωσης της πανδημίας, με την παραλλαγή Όμικρον.

  Ορισμένοι έχουν συζητήσει ακόμη και την πιθανότητα να πιέσουν για μια απόφαση το 2022, ελπίζοντας ότι μια καθυστέρηση θα φέρει μεγαλύτερη σαφήνεια για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

  "Υπάρχουν τρόποι να δοθεί σαφήνεια χωρίς να αναλάβουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, και θα είναι λάθος εάν δεν λάβουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση επειδή επικρατεί υπερβολική αβεβαιότητα”, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο Reuters Next.

  "Αλλά εξίσου, πρέπει να δείξουμε πολύ καθαρά ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις”. Μόλις υπάρξουν οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ "δεν θα διστάσει να δράσει”, τόνισε η Λαγκάρντ.

  Η συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου θα είναι η πιο κρίσιμη φέτος. Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης έχει ήδη δηλώσει ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1,85 τρισ. Ευρώ τον επόμενο Μάρτιο, και θα θέσει σε εφαρμογή άλλα εργαλεία για να καλυφθεί το κενό.

  Η Λαγκάρντ δεν αναφέρθηκε στο ποιες επιλογές θα εξεταστούν στη συνάντηση, αλλά τόνισε πως διατηρεί την άποψη ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (ΡΕΡΡ), το βασικό εργαλείο της ΕΚΤ τα τελευταία δύο χρόνια, θα τελειώσει, και ότι τα επιτόκια δεν θα πρέπει να αυξηθούν στο επόμενο έτος.

  "Πιστεύουμε ακράδαντα, και είμαι σίγουρη, ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022”, τόνισε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ