Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 11:30

  Knot (EKT): Ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων το 2023

  Knot (ΕΚΤ): Η οικονομική ζημιά από το νέο κύμα κορονοϊού αναμένεται μικρότερη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες στο επόμενο έτος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων το 2023, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Klaas Knot σε συνέντευξή του.

  "Δεν μπορώ να αποκλείσω μια αύξηση επιτοκίων το 2023, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλότερα από το βασικό μας σενάριο το 2022”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας στην Financieele Dagblad.

  "Αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα προσωρινό φαινόμενο”, πρόσθεσε.

  Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε υψηλό-ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, στο 4,9%, υπερδιπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, και οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως θα πέσει κάτω από αυτό το όριο μόνο στα τέλη του 2022, το νωρίτερο.

  Το θέμα του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην επικείμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, όπου τα μέλη αναμένεται να βάλουν τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, αλλά θα μπορούσαν να εξετάσουν την αντικατάσταση του με άλλα μέτρα στήριξης.

  Οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της τράπεζες ορίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα έρθει "λίγο μετά” το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ