Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 11:15

  Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε ο σύνθετος ΡΜΙ τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις

  Η Ευρωζώνη βυθίζεται στο χρέος, η ΕΚΤ σε ετοιμότητα για νέα βήματα.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον προηγούμενο μήνα, αλλά η ανάκαμψη μπορεί να είναι πρόσκαιρη καθώς η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνθηκε και οι ανησυχίες για την Όμικρον έπληξαν την αισιοδοξία.

  Ο σύνθετος ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 55,4 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 55,8 μονάδες, αλλά και πάλι υψηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

  "Μια βελτίωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης που σηματοδοτείται από τον ΡΜΙ της ευρωζώνης, φαίνεται πιθανό να είναι βραχύβια”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

  "Όχι μόνο αποδυναμώθηκε η αύξηση της ζήτησης, αλλά οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη μελλοντική ανάπτυξη μειώθηκαν επίσης, καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία εντάθηκαν ξανά”, πρόσθεσε.

  Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων μειώθηκε στις 54,7 μονάδες από τις 55,1 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

  Ο τελικός ΡΜΙ για τον κλάδο των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 55,9 μονάδες από τις 54,6 μονάδες, αν και παρέμεινε χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 56,6 μονάδες.

  Αλλά ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, σημείωσε πτώση στις 66,7 μονάδες από τις 69 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

  "Με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί πριν από τα νέα για την παραλλαγή Όμικρον, το κλίμα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές θα έχει κλονιστεί ακόμη περισσότερο”, ανέφερε ο Williamson.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ