Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Δεκ-2021 20:02

  Πάπας για Κυπριακό: "Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον διάλογο" - Πρόσκληση Τατάρ να επισκεφθεί το ψευδοκράτος

  Πάπας για Κυπριακό: "Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον διάλογο" - Πρόσκληση Τατάρ να επισκεφθεί το ψευδοκράτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πάπας Φραγκίσκος. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα.

  Ο Πάπας έφθασε στην Κύπρο στις 3 το απόγευμα και έτυχε υποδοχής από την Πρόεδρο της Βουλής και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακολούθησε η επίσημη τελετή υποδοχής του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου του αποδόθηκαν τιμές Αρχηγού Κράτους.

  Στις κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον σημαντικό πολιτιστικό πλούτο του νησιού χαρακτηρίζοντας το "ένα πολύτιμο μαργαριτάρι", το οποίο γίνεται αυτό που είναι χάρη στην πάροδο του χρόνου. 

  Τόνισε ότι "η ομορφιά αυτής της γης πηγάζει από τους πολιτισμούς που διασταυρώθηκαν και αναμίχθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ακόμη και σήμερα, το φως της Κύπρου έχει πολλές όψεις".

  Έκανε ακόμη ιδιαίτερες αναφορές στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί", μεταξύ των οποίων η πανδημία και το μεταναστευτικό.

  Όπως ανέφερε ο Πάπας: "Ήρθα ως προσκυνητής σε μια ανοιχτή πύλη και ένα σταυροδρόμι που ενώνει. Επιθυμώ να μεταφέρετε από εδώ στην Ευρώπη το μήνυμα του ευαγγελίου".

  "Συλλογίζομαι τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτιά τους, ανέφερε για το Κυπριακό ο Πάπας, τονίζοντας την ανάγκη του διαλόγου. "Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από αυτή του διαλόγου", υποστήριξε ο Ποντίφικας και τόνισε την ανάγκη να σκεφτούμε τις μελλοντικές γενιές.

  Από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε πως "αποτελεί υψίστη τιμή η παρουσία σας στην Κυπριακή Δημοκρατία". Αναφερόμενος στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Κύπρου, σημείωσε ότι η παρουσία του στέλνει μηνύματα θάρρους και αισιοδοξίας. Αναφέρθηκε ακόμη στο πολυμερές διπλωματικό έργο της Αγίας Έδρας, η οποία εδραίωσε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει.Επεσήμανε ακόμη ότι δικαίως χαρακτηρίζεται ως "ο Παπάς των φτωχών", μέσω ενός οραματισμού που στοχεύει την εξάλειψη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαβεβαίωσε ότι "μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την Κύπρο". Έκανε ιδιαιτερες αναφορές στην κλιματική αλλαγή, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συμβολική πρωτοβουλία για μεταφορά 50 μεταναστών στην Ιταλία. Τόνισε ότι η μεταφορά στέλνει μήνυμα για ισότιμη κατανομή βαρών εντός της ΕΕ.

  Aναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας η Τουρκία επιδεικνύει αδιαλλαξία και επιθετικότητα, με την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θαλασσας στην ΑΟΖ και στα Βαρώσια, ενώ υποστήριξε ότι παρατηρούμε στρατικοποίηση των κατεχομένων. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αλαζονεία του ισχυρού", τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

  Πρόσκληση Τατάρ προς τον Πάπα να επισκεφθεί το ψευδοκράτος

  Πρόσκληση να επισκεφθεί το ψευδοκράτος, απηύθυνε στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν "δύο λαοί", όχι μόνο οι χριστιανοί Ε/κ, αλλά και οι Μουσουλμάνοι Τ/κ.

  Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι τον προσκαλεί ως Πρόεδρο του κράτους του Βατικανού και πνευματικού ηγέτη του καθολικού κόσμου διεθνώς.

  Προσδοκία του, αναφέρει ο κ. Τατάρ, είναι ο Πάπας Φραγκίσκος να απαντήσει θετικά καΙ να δείξει αυτό που δηλώνει συνεχώς, ότι αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους ισότιμα.

  Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Τατάρ υποστηρίζει ότι η "ε/κ διοίκηση" - όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας – προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την τριήμερη επίσκεψη του Πάπα ενάντια στην Τουρκία και το ψευδοκράτος. "Αυτό είναι μια νέα απόδειξη ότι η ε/κ διοίκηση κάνει κατάχρηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων κι αυτό είναι πολύ λυπηρό".

  "Σεβόμαστε όλες τις θρησκείες, τις πεποιθήσεις, τον κλήρο και τον Πάπα Φραγκίσκο, και είναι άλλη μια πηγή λύπης μας που ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί μόνο τη νότια Κύπρο"  προσθέτει ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι "υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί στην Κύπρο και πως στην Κύπρο δεν ζουν μόνο χριστιανοί Ε/κ, αλλά και μουσουλμάνοι Τ/κ. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις πραγματικότητες της Κύπρου".

  Υπενθύμισε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος κατόπιν πρόσκλησης του Ταγίπ Ερντογάν, το 2014 είχε επισκεφθεί την Τουρκία, είχε πάει στο Ανίτκαπιρ (Μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Άγκυρα) και στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο είχε δηλώσει ότι ‘πρέπει να ενισχυθεί ο διαθρησκευτικός διάλογος που θα αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους στη βάση της ισότητας’.

  Όπως τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος τότε, συνεχίζει ο κ. Τατάρ, όλοι οι άνθρωποι και οι λαοί, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους πεποίθηση, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, να μην αποκλείονται, να μην γίνονται διακρίσεις. "Αυτή είναι η πεποίθηση και η ελπίδα μας. Ο τ/κ λαός δεν πρέπει να υπόκειται σε αποκλεισμούς και διακρίσεις επειδή πιστεύει στο Ισλάμ και είναι Μουσουλμάνοι".

  Σχολιάζοντας στα ΜΚΔ τη γραπτή δήλωση Τατάρ, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν έγραψε ειρωνικά ότι "η πρόσκληση που ο Πάπας Φραγκίσκος περίμενε με αγωνία από τον κ. Τατάρ, ήρθε τελικά, έστω και το τελευταίο λεπτό. Ο κ. Τατάρ κάλεσε τον Πάπα, αφού ήρθε μέχρι εδώ να περάσει κι από εμάς. Η λεπτότητα της διπλωματίας!".

  Με πληροφορίες από philenews.com και ΚΥΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ