Πέμπτη, 02-Δεκ-2021 14:52
DBRS: Νέες προκλήσεις για τον διεθνή τουρισμό θέτει η μετάλλαξη Όμικρον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:17
Τις νέες προκλήσεις που εγείρει η μετάλλαξη Όμικρον για τον διεθνή τουρισμό, μετά την ανάκαμψη που εμφάνισε το φετινό καλοκαίρι, επισημαίνει σε ανάλυσή της η DBRS, όπου εξετάζει τις επιδόσεις του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, σε προηγούμενη ανάλυσή του αξιολογήθηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας στις εν λόγω αγορές της ΝΑ Ευρώπης το 2020, όταν δεν υπήρχαν εμβόλια και διαδικασίες για τα ταξίδια.
Μετά από ένα δύσκολο έτος το 2021 αλλά με εξάπλωση των εμβολιασμών και χαλάρωση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μέχρι τις τελευταίες ημέρες, ο διεθνής τουρισμός στη Νότια Ευρώπη εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης.
Αυτό έγινε ιδιαίτερα έκδηλο το καλοκαίρι, καθώς οι επιπτώσεις της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα στην αρχή του έτους πέρασαν, και τα ταξίδια άνοιξαν ξανά από τα τέλη Μαΐου. Τα αρχικά στοιχεία κάνουν λόγο για ισχυρές επιδόσεις και τον Οκτώβριο.
Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, θέτουν προκλήσεις και αβεβαιότητες για τον τουρισμό την επικείμενη περίοδο των εορτών.
Συνολικά, ο ταξιδιωτικός και ο τουριστικός κλάδος στη Νότια Ευρώπη παρουσίασαν ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης το καλοκαίρι του 2021.
Παρά την αργή έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, η εξάπλωση των εμβολιασμών, ο εναρμονισμός των ταξιδιωτικών κανόνων στην Ευρώπη και μια σχετικά καλή επιδημιολογική κατάσταση στις εγχώριες και στις κύριες τουριστικές αγορές, οδήγησαν σε μεγαλύτερη season και βοήθησαν τον κλάδο να ανακάμψει από τα χαμηλά του 2020.
Ο διεθνής τουρισμός ανέκαμψε πιο γρήγορα στην Ελλάδα και στην Κύπρο αυτό το έτος, ιδιαίτερα προς το τέλος του καλοκαιριού, σε σχέση με την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα.
Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη και η νέα μετάλλαξη Όμικρον, ενέχουν κινδύνους για τη συνέχιση της ανάκαμψης στον τουριστικό κλάδο, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε Ισπανία, Μάλτα και Πορτογαλία.
Μετά από μια αργή έναρξη, η ανάκαμψη κέρδισε έδαφος στο β΄ μισό του 2021.
Η ραγδαία εξάπλωση του ιού προκάλεσε την επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη, φέρνοντας την πρόωρη λήξη της θερινής περιόδου το 2020 και την καθυστέρηση της επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών.
Το 2020, οι διεθνείς αφίξεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία, μειώθηκαν περισσότερο από 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Η Ιταλία με τις διεθνείς αφίξεις να είναι μειωμένες κατά 61%, ήταν πιο ανθεκτική, αντανακλώντας ίσως τις καλές χερσαίες συνδέσεις και την εγγύτητα με τις κύριες ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές.
Οι εμπορικές πτήσεις της ΕΕ υποχώρησαν κατά 60% σχεδόν το 2020, σε μια καταστροφική καλοκαιρινή περίοδος.
Παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο μεγαλύτερο μέρος του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς αφίξεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν ήδη ξεπεράσει τις αφίξεις για το σύνολο της χρήσης 2020 στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ισπανία.
Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη κατά 46% στο επίπεδο του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο (για την Κύπρο) και 43% για την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Οι τουριστικές αγορές σε Ελλάδα και Κύπρο, είχαν υψηλές επιδόσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι αφίξεις από τη Γερμανία, μια από τις βασικές αγορές της, στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έφθασαν στο 95% των επιπέδων του 2019, ενώ οι αφίξεις από τη Γαλλία ξεπέρασαν οριακά τις αφίξεις του 2019.
Η κυπριακή αγορά έχει επωφεληθεί σημαντικά από την επιστροφή των Ρώσων, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της το 2019.
Ο τουρισμός συμβάλει σημαντικά στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη των οικονομιών τους συνδέεται στενά με την ανάκαμψη του τουρισμού.
Δεδομένης της ισχυρής εξάρτησής τους από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κορονοϊό και τις σχετικά καλές επιδόσεις του κλάδου αυτό το έτος, χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα είναι πιθανό να δουν τις οικονομίες τους να βιώνουν ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους από το 2020.
Ωστόσο, χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, είναι λιγότερο απίθανο να επιβάλουν εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς στο εσωτερικό, αποτρέποντας νέο κλείσιμο του κλάδου στο υπόλοιπο του έτους.
Η DBRS αναμένει ότι ο τουριστικός κλάδος θα συνεχίσει σε τροχιά ανάκαμψης το 2022, με την επιδημιολογική κατάσταση όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά επίσης παγκοσμίως, να διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει εγείρει ανησυχίες και δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ιός θα συνεχίσει να αποτελεί κίνδυνο για τον διεθνή τουρισμό, εκτός και αν υπάρξει ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως.
Εκτιμήσεις για ενδεχόμενους ευρύτερους περιορισμούς στα ταξίδια μεταξύ αγορών της ΕΕ και εκτός ΕΕ, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη για το υπόλοιπο του έτους, αλλά αυτό αμβλύνεται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των τουριστικών ροών είναι ενδό-ευρωπαϊκή.
Ο οίκος εκτιμά ότι ο τουρισμός θα παραμείνει κρίσιμος για τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, που θα πρέπει να στραφούν προς τον βιώσιμο τουρισμό για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους.
Την ίδια στιγμή, μια ώθηση για μεγαλύτερη συνολικά διαφοροποίηση των αντίστοιχων οικονομιών τους αναπτύσσοντας άλλους κλάδους, είναι σημαντική.