Πέμπτη, 02-Δεκ-2021 12:16

Αυστρία: Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.37

Ο συντηρητικός πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε σήμερα πως αποχωρεί από την πολιτική ζωή, ενώ είναι στόχος έρευνας για διαφθορά η οποία του είχε κοστίσει τον Οκτώβριο τη θέση του ως καγκελαρίου.

"Σήμερα ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μου", δήλωσε ο Κουρτς στους δημοσιογράφους στη Βιέννη, προσθέτοντας ότι θέλει να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του.

Ο Κουρτς υπήρξε το κυρίαρχο πρόσωπο στο Λαϊκό Κόμμα του και στην πολιτική ζωή της Αυστρίας από το 2017, όταν έγινε αρχηγός του κόμματος και στη συνέχεια καγκελάριος, κερδίζοντας τις βουλευτικές εκλογές και σχηματίζοντας ένα συνασπισμό με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας. Το Reuters σημειώνει πως η αποχώρησή του αφήνει κενό εξουσίας στο κόμμα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κουρτς είχε αποχωρήσει από την καγκελαρία τον Οκτώβριο έπειτα από την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά, αλλά παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Αντικαταστάθηκε στην καγκελαρία από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό του συνεργάτη Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, το αυστριακό κοινοβούλιο ήρε την βουλευτική του ασυλία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αρνείται τις κατηγορίες.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία κατόπιν υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων ανάμεσα στο 2016 και το 2018. Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Österreich.

Ο Κουρτς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την καγκελαρία στα 31 του χρόνια.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την άκρα δεξιά κατέρρευσε το 2019 όταν ο εταίρος του βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών του επέτρεψαν να επιστρέψει στην καγκελαρία, αυτή την φορά επικεφαλής συνασπισμού με τους Πράσινους, μέχρι την παραίτησή του.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ