Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 11:20

  Ευρωζώνη: Νέα βελτίωση του μεταποιητικού ΡΜΙ, παραμένουν ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις

  βιομηχανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε ελαφρώς τον προηγούμενο μήνα, αλλά τα προβλήματα στον εφοδιαστικό τομέα επιδεινώθηκαν, βάζοντας πλαφόν στην παραγωγή και οδηγώντας υψηλότερα το κόστος των πρώτων υλών, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών.

  Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πανδημία, μαζί με την έλλειψη οδηγών βαρέων οχημάτων, έχει οδηγήσει σε έλλειψη της παραγωγής και άφησε τα εργοστάσια να δυσκολεύονται να βρουν τα υλικά που χρειάζονται για να παράγουν αγαθά.

  Παρόλα αυτά, ο μεταποιητικός ΡΜΙ στην ευρωζώνη, ενισχύθηκε στις 58,4 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 58,3 μονάδες του Οκτωβρίου, οριακά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 58,6 μονάδες.

  Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, σημείωσε άνοδο στις 53,8 μονάδες από τις 53,3 μονάδες του Οκτωβρίου.

  "Ένας ισχυρός ΡΜΙ αποκαλύπτει πόσο δύσκολες είναι οι επιχειρηματικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις μεταποίησης αυτή την περίοδο. Αν και η ζήτηση παραμένει ισχυρή, όπως φαίνεται από την περαιτέρω σταθερή βελτίωση της ροής νέων παραγγελιών, οι εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να επιδεινώνονται με ανησυχητικό ρυθμό”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

  Τα εργοστάσια πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους στους πελάτες, και αύξησαν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 19 ετών. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σκαρφάλωσε στο υψηλό των 73,7 μονάδων, από τις 72,6 μονάδες.

  Αυτό υποδηλώνει ότι ο συνολικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα συνεχίσει να ξεπερνά τον στόχο της ΕΚΤ για το 2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ