Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Νοε-2021 14:30

  ΕΜΑ: Ένα τροποποιημένο εμβόλιο για το στέλεχος Όμικρον θα μπορούσε να εγκριθεί σε 3-4 μήνες

  ΕΜΑ: Ένα τροποποιημένο εμβόλιο για το στέλεχος Όμικρον θα μπορούσε να εγκριθεί σε 3-4 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να εγκρίνει εμβόλια προσαρμοσμένα να στοχεύουν ειδικά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού εντός 3-4 μηνών, εφόσον χρειαστεί, αλλά πρόσθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία.

  Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, τόνισε ότι δεν είναι γνωστό εάν οι φαρμακοβιομηχανίες θα χρειαστεί να τροποποιήσουν τα εμβόλιά τους ώστε να παρέχουν προστασία έναντι του στελέχους Όμικρον, αλλά πρόσθεσε ότι ο EMA προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

  "Εάν υπάρξη ανάγκη να αλλάξουν τα υφιστάμενα εμβόλια, θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να τα εγκρίνουμε εντός 3-4 μηνών”, ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA.

  "Οι εταιρείες προσαρμόζοντας τις συστάσεις (σ.σ. των εμβολίων τους) για να συμπεριλάβουν τη νέα αλληλουχία (...) θα πρέπει στη συνέχεια να δείξουν ότι το σύστημα παραγωγής λειτουργεί, και εν συνεχεία θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ορισμένες κλινικές δοκιμές ώστε να προσδιορίσουν ότι αυτό λειτουργεί και στην πράξη”, πρόσθεσε η Κουκ,

  Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, έκρουσε τον "κώδωνα του κινδύνου” στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποιώντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια είναι πιθανό να μην είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, όσον είναι έναντι του στελέχους Δέλτα.

  Συνολικά 42 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον έχουν καταγραφεί και επιβεβαιωθεί σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, η επικεφαλής του EMA.

  Παράλληλα, όμως, η Κουκ επανέλαβε την εκπεφρασμένη πολλάκις έκκληση προς τον κόσμο να εμβολιαστεί με τα εγκεκριμένα εμβόλια που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή.

  "Ακόμη και αν το νέο στέλεχος εξαπλωθεί περαιτέρω, τα εμβόλια που έχουμε θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία”, τόνισε χαρακτηριστικά η Κουκ.

  Επαναλαμβάνοντας, δε σχόλια της εταιρείας παρασκευής εμβολίων BioNTech, η Κουκ τόνισε ότι οι εργαστηριακές αναλύσεις θα πρέπει να καταδείξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες εάν οι εμβολιασμένοι έχουν επαρκή αντισώματα για να εξουδετερώσουν το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.

  Τον Φεβρουάριο, ο EMA εξέδωσε νέες οδηγίες για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης τροποποιημένων εμβολίων κατά του κορονοϊού που θα παρέχουν προστασία έναντι νέων μεταλλάξεων.

  Η BioNTech SE, που συνεργάζεται με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει ήδη να εργάζεται πάνω σε μια νέα εκδοχή του εγκεκριμένου εμβολίου της κατά του κορονοϊού που θα είναι προσαρμοσμένη ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, αν και ακόμη δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι απαραίτητο.

  Η Moderna ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχει ξεκινήσει τον επανασχεδιασμό του εμβολίου της κατά του κορονοϊού για τις μελλοντικές αναμνηστικές δόσεις.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - Όμικρον: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από σοβαρή νόσηση

  * Regeneron - Eli Lilly: Λιγότερο αποτελεσματικές οι θεραπείες αντισωμάτων έναντι της Όμικρον

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ