Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Νοε-2021 14:14

  Ρωσία: Προς νέα αύξηση του επιτοκίου μέχρι και 100 μονάδων βάσης η κεντρική τράπεζα

  Ρωσία: Προς νέα αύξηση του επιτοκίου μέχρι και 100 μονάδων βάσης η κεντρική τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου μέχρι και 100 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου, τόνισε η διοικητής Elvira Nabiullina, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει να ξεπεράσει τις προβλέψεις.

  Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο έξι φορές αυτό το έτος, από το ιστορικό χαμηλό του 4,25%, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό πενταετίας, άνω του 8%.

  H Nabiullina δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα, η οποία αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,5% στην τελευταία συνεδρίαση τον Οκτώβριο, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το βασικό επιτόκιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 0-100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

  "Θα εξετάσουμε αυτή την απόφαση εντός του εύρους. Αλλά πρέπει να πούμε ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τώρα βρίσκονται κοντά στο ανώτερο όριο της πρόβλεψης μας. Θα το λάβουμε υπόψη αυτό”, τόνισε η Nabiullina στους δημοσιογράφους.

  Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός, για τον οποίο στόχος είναι το 4%, να διαμορφωθεί το 2021 στο 7,4%-7,9%. Ο πληθωρισμός στις 22 Νοεμβρίου διαμορφωνόταν στο 8,05%.

  Η Nabiullina επίσης δήλωσε ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα στο ρούβλι, το οποίο έχει χάσει το 8% της αξίας του έναντι του δολαρίου τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, δεν ήταν ο λόγος για την αναστολή των ημερήσιων αγορών συναλλάγματος για τα κρατικά ταμεία.

  Οι αναλυτές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής των αγορών συναλλάγματος για να χαλαρώσει τις πιέσεις στο ρούβλι, η αποδυνάμωση του οποίου απειλεί να τονώσει τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα.

  Οι Ρώσοι φοβούνται την αύξηση των τιμών και η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το 6% μέχρι τα μέσα του 2023 περίπου, για να μειώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, τόνισε η κεντρική τράπεζα.

  Η κεντρική τραπεζίτης τόνισε ότι η διατήρηση των επιτοκίων αμετάβλητων στην προσεχή συνεδρίαση, είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο, ενώ πρόσθεσε νωρίτερα ότι ήταν πρόωρο να μιλήσει για μείωση του στόχου του πληθωρισμού στο μέλλον.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ