Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Νοε-2021 13:10

  Weidmann: Η ΕΚΤ πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των κυβερνήσεων

  Weidmann: Η ΕΚΤ πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των κυβερνήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των κυβερνήσεων για χρηματοδότηση των χρεωμένων κρατών ή να επιδιώξει στόχους άλλους από την σταθερότητα των τιμών, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ και πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.

  Ο απερχόμενος πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας μιλώντας σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 50ης επετείου από την ίδρυση της γερμανόφωνης υπηρεσίας του Reuters, επανέλαβε τον φόβο του ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί πιέσεις να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα, από τις κυβερνήσεις των χρεωμένων χωρών.

  "Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές να μην παρασυρθούν από τη δημοσιονομική πολιτική. Και αναφορικά με το υψηλό δημόσιο χρέος, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι επιφυλακτική έναντι οποιασδήποτε πίεσης, για να διατηρήσει την πολύ χαλαρή της πορεία, περισσότερο από ό,τι επιτάσσει η προοπτική των τιμών”, τόνισε ο Weidmann.

  Η ΕΚΤ έχει συγκεντρώσει 4,5 τρισ. Ευρώ κυβερνητικών κυρίως ομολόγων, και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να αγοράζει για όσο υπάρχει ανάγκη, καθώς και για να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά μέχρι ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί στο 2%.

  Ο Weidmann θα αποχωρήσει στις 31 Δεκεμβρίου από τη θέση του, πέντε χρόνια νωρίτερα από τη λήξη της θητείας, μετά από μια δεκαετία -στο μεγαλύτερο βαθμό- άκαρπης αντίδρασης στην ΕΚΤ, υπό διαδοχικούς προέδρους.

  Η νέα γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να επιλέξει τον αντικαταστάτη του σύντομα.

  Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, ο οποίος θα είναι παρών στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, επανέλαβε τον σκεπτικισμό απέναντι στις εκκλήσεις προς την ΕΚΤ να επιδιώξει άλλους στόχους, οι οποίοι έχουν εκφραστεί από τους βουλευτές και ακτιβιστές, που είναι πρόθυμοι να δουν τα λεφτά της κεντρικής τράπεζας να δαπανώνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή της ανισότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ